Acht vitamines geven energie voor tien!

Voel je je vaak moe en futloos? Minder zonlicht, koudere dagen en een drukke agenda kunnen flink wat invloed hebben op je energieniveau. Gelukkig kun je je energie op een natuurlijke manier ondersteunen door de juiste vitamines binnen te krijgen. Maar liefst 8 vitamines spelen een rol in het ondersteunen van je energieniveau. We zetten ze voor je op een rij én geven je slimme tips.   

Deze vitamines ondersteunen je energie:

1. Vitamine B2 (Riboflavine):  
Vitamine B2 bevordert de energiestofwisseling en helpt vermoeidheid te verminderen. Daarnaast bevordert het de gezondheid van je huid en ogen. 
Deze vitamine zit in zuivel, zoals melk en yoghurt, eieren, volkorenproducten en groenten zoals broccoli en spinazie. Voeg een handje spinazie toe aan je omelet voor extra smaak. 

2. Vitamine B3 (Niacine): 
Niacine speelt een rol bij de omzetting van voeding in energie en ondersteunt de werking van het zenuwstelsel. Dit heeft niet alleen invloed op het fysieke aspect, maar helpt ook bij het functioneren van het geheugen. Vette vis, pinda’s en volkoren granen zijn uitstekende bronnen van vitamine B3. Een volkoren boterham met pindakaas of een haring met uitjes is dus niet alleen lekker, maar ook een slimme keuze om je lichaam van brandstof te voorzien. 

3. Vitamine B5 (Pantotheenzuur): 
Niet alleen de omzetting van voeding in energie is belangrijk, maar ook de aanmaak van bepaalde hormonen en neurotransmitters. Vitamine B5 helpt hierbij en draagt tegelijkertijd bij aan je energieniveau. Voedingsmiddelen zoals eieren, noten en avocado bevatten veel van deze vitamine. 

4. Vitamine B6 (Pyridoxine):
Vitamine B6 helpt bij de normale werking van het zenuwstelsel en bij de vorming van rode bloedcellen. Je vindt vitamine B6 in voedingsmiddelen zoals eieren, noten en avocado. Een banaan als tussendoortje of een gerecht met zoete aardappel is een goede en smakelijke manier om deze vitamine binnen te krijgen.

5. Vitamine B11 (Foliumzuur):
Vitamine B11 draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen en de goede werking van je immuunsysteem. Je vindt foliumzuur in voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, spinazie, boerenkool en peulvruchten. Wist je dat je kikkererwten met je favoriete kruiden in de oven kunt doen voor een knapperig en gezond tussendoortje? Zo krijg je meer foliumzuur binnen op een smakelijke manier!

6. Vitamine B12 
Deze vitamine ondersteunt de energiestofwisseling en helpt om vermoeidheid tegen te gaan. Omdat vitamine B12 vrijwel alleen in dierlijke producten voorkomt, is het belangrijk om regelmatig vlees, vis, zuivel of eieren te eten. Voor vegetariërs en veganisten kan een vitamine B12 supplement nodig zijn om tekorten te voorkomen. 

7. Vitamine C: 
Naast de B-vitamines is ook vitamine C belangrijk voor je gezondheid. Vitamine C steunt je immuunsysteem en draagt bij tot een betere opname van ijzer uit je voeding. Dit is vooral handig voor mensen die weinig of geen vlees eten. Je vindt vitamine C in citrusvruchten, paprika, kiwi en aardbeien. Een lekkere manier om vitamine C binnen te krijgen is door een verfrissende fruitsalade of een smoothie met kiwi en bessen te maken! 

8. Vitamine D:
Vitamine D is van invloed op de normale werking van het immuunsysteem en de gezondheid van botten en spieren. Omdat je lichaam vitamine D aanmaakt door zonlicht, kan het in de wintermaanden moeilijker zijn om voldoende binnen te krijgen. Voedingsmiddelen zoals vette vis en eieren zijn goede bronnen van vitamine D. Wist je dat de behoefte aan vitamine D per groep verschilt? Lees hier meer hierover. 

Geef je energie een natuurlijke oppepper! 

Door deze vitamines in je dagelijkse voeding op te nemen, kun je je energieniveau op een natuurlijke manier ondersteunen. 

Benieuwd hoe goed jouw weerstand op dit moment is? 

Doe de weerstandstest

Wil je zeker weten of je voldoende vitamine D binnenkrijgt? 

Doe ook de  vitamine D test