BBQ gezond met deze vitaminetips!

  Tips

Eindelijk het mooi weer! En om dat te vieren steken het vreugdevuur aan voor een lekkere en gezellige barbecue. Ongezond hoeft dat niet te zijn, kijk maar naar deze zeven BBQ Vitamine tips van het Vitamine Informatie Bureau.

Tip 1: Maak de barbecue groen

Niet alleen vlees en vis, maar ook groenten worden overheerlijk boven de smeulende kooltjes. En omdat groenten zo rijk zijn aan vitamines, maak je je barbecue meteen een stuk gezonder. Maak bijvoorbeeld groentespiesen met stukjes ui, paprika, courgette en kerstomaatjes. Of snij lange repen courgette, besprenkel die met knoflookolie en grill die even op het rooster.

Tip 2: Haal energie uit vlees

Vlees is rijk aan B-vitamines en ijzer. Wist je bijvoorbeeld dat varkensvlees erg rijk is aan vitamine B1? Deze vitamine helpt je mee om de energie uit je voeding optimaal te benutten. Erg lekker is een saté van varkenshaas of een gegrild varkensfiletlapje, dat je marineert in sojasaus, gember en knoflook.

Tip 3: Zo gezond als een vis

Vette vis, als zalm of makreel kan heel goed op de barbecue, eventueel in aluminiumfolie verpakt. Naast de goede vetzuren is vette vis rijk aan vitamine D. Vitamine D is belangrijk voor de gezondheid van onze botten en spieren en weerstand.

Tip 4: Salsavitamines!

Geen barbecue zonder lekkere sausjes. Ook uit die saus kun je vitamines halen! Maak bijvoorbeeld eens een ‘homemade’ salsa van fijngesneden tomaat, ui, knoflook, citroensap, koriander en wat tabasco. Tomaat is rijk aan kalium, een mineraal dat meehelpt de bloeddruk op een gezond peil te houden. Of maak je eigen tzatziki van (Griekse) yoghurt, geraspte komkommer, knoflook en munt. Yoghurt bevat veel vitamine B2, een vitamine voor ons gezichtsvermogen en de gezondheid van onze huid.

Tip 5: Serveer vitamines erbij

Laat die kant-en-klare huzarensalade maar zitten en maak zelf een lekkere zomerse en groene salade. Wat dacht je van een salade van verse spinazie, stukjes mango, geitenkaas en walnoten? Spinazie en mango zijn rijk aan bètacaroteen, een vitamine die belangrijk is voor de weerstand en het gezichtsvermogen. Noten zijn erg rijk aan vitamine E, ook een vitamine die belangrijk is voor onze weerstand. Stokbrood bij de barbecue? Serveer lekker stevig bruin of volkoren stokbrood. Dat bevat niet alleen meer vezels, maar ook meer B-vitamines en ijzer.

Tip 6: Vitamines in cadeauverpakking

Genoeg van de vette worstjes en druipende karbonades? Maak eens pakketjes van aluminiumfolie. Je vult ze met groenten en vis of vlees. Alles stoomt gaar in het pakketje, lekker slank! Zo blijven bovendien de vitamines optimaal behouden. Maak bijvoorbeeld een pakketje met kabeljauwfilet die je insmeert met pesto, kerstomaatjes, courgette en lente-ui.

Tip 7: Zomerfruit voor toe

Sappig zomerfruit is rijk aan vitamines, zoals vitamine C, foliumzuur en bèta-caroteen. Maak als dessert een uitbundige fruitsalade, bijvoorbeeld van aardbeien, bramen en meloen. Of grill een halve perzik heel even boven de barbecue. Heerlijk en lekker slank met een bolletje citroensorbetijs.