Dit doen vitamines voor je haar!

  Tips

Glanzend, gezond haar en een goede coupe? Vanzelf gaat dat niet. De kapper helpt een handje. Maar voor gezond haar zorg je zelf. Gevarieerde voeding vormt de basis, want ook voor haar geldt: gezond van binnen, mooi van buiten. Vitamines en mineralen doen de rest en zorgen voor groei, kracht en glans. Het Vitamine Informatie Bureau zet de haarvitamines (en mineralen!) voor je op een rij.

Hoeveel haar verlies je per dag?

Gemiddeld groeien er tussen de 100.000 en 150.000 haren op je hoofd. Deze haren groeien ongeveer 0,3 millimeter per dag, wat neerkomt op ongeveer 1 centimeter per maand. Elke dag verlies je gemiddeld  100 haren. Dit is heel gewoon en geen reden voor paniek, aangezien er ook weer ongeveer 100 haren per dag bij groeien. Er is pas echt sprake van haaruitval als je per dag beduidend meer haren verliest. Haaruitval kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld door stress, na een bevalling of door ongezond eten waardoor een tekort aan vitamines en mineralen ontstaat. Van pantotheenzuur (vitamine B5) werd vroeger beweerd dat het haaruitval kan voorkomen, dit is echter nooit aangetoond. Het is wel zeker dat een gezonde, volwaardige voeding het lichaam helpt in tijden van stress.

Selenium voor haargroei

Dit mineraal heb je maar in kleine hoeveelheden nodig, maar het is wel belangrijk voor de conditie van je haren. Ook houdt selenium de haren sterk. Het komt in kleine hoeveelheden in veel voedingsmiddelen voor. Voldoende gezonde en gevarieerde voeding is daarom extra belangrijk. Rijk aan selenium zijn orgaanvlees (zoals lever), vis, schelpdieren en paranoten.

Vitamine B8 voor mooi haar

Je hebt wel eens van die dagen dat je haar niet doet wat jij wilt. Misschien kun je wel wat extra vitamine B8 gebruiken. Deze vitamine wordt ook wel biotine of vitamine H, de H van Haar, genoemd. Vitamine B8 wordt vaak in shampoos of andere haarproducten verwerkt, maar het effect daarvan is verwaarloosbaar. Vitamines moet je van binnenuit binnenkrijgen, en niet van buiten. Via de voeding dus, of via een supplement. Vitamine H komt voor in eieren, melk, sojaproducten, noten en pinda’s.

Koper tegen grijze haren

Melanine, ook wel pigment genoemd, zorgt er voor dat je haar van nature een mooi kleurtje krijgt. Zo ontstaat zwart, rood of blond haar. Bruin haar is een mengsel van het zwarte met het rode pigment. Helaas is de melanine-productie niet eindeloos. Grijze haren krijgen we uiteindelijk allemaal. Het mineraal koper is betrokken bij de pigmentvorming van het haar. Dit anti-grijs mineraal komt voor in groente, chocolade en volkorenbrood. Zo kun je een kleurspoeling misschien nog even uitstellen…

Zink voor sterk haar

Mooi haar is ook sterk haar, dat niet zo snel splijt. Voor sterke haren heb je zink nodig. Dit mineraal is nodig voor de opbouw van eiwitten en daarmee voor alle lichaamsweefsels, en dus ook haar. Zink vind je in vlees, vis, haring, bruinbrood, peulvruchten en zilvervliesrijst.