Fruit ongezond? Natuurlijk niet!

  Nieuws

Van fruit word je dik, hoor je nog wel eens. Maar het advies om twee stuks fruit per dag te eten niet voor niets. Het Vitamine Informatie Bureau legt uit hoe het zit.

Fruit en kanker

Er is een onderzoek bekend dat een klein verband vindt tussen de inname van fruit en groenten en het risico op kanker in het algemeen. Het World Cancer Research Fund heeft echter een sterk verband aangetoond tussen fruit en een verlaagd risico op mond-, keel-, slokdarm en maagkanker. Dit is ondersteund door de Gezondheidsraad.

Ook fruit bevat suiker

Fruit bevat vruchtensuikers (fructose). Deze suikers leveren calorieën, net als suiker uit de suikerpot. Dagelijks heeft een man gemiddeld 2500 kilocalorieën (kcal) nodig, een vrouw heeft aan ongeveer 2000 kcal genoeg. In een appel en sinaasappel zit gemiddeld 50-60 kcal, net zoveel als in een speculaasje. Een kiwi bevat maar 30 kcal. Wanneer je twee stuks fruit op een dag eet, krijg je hiermee gemiddeld rond de 100 kcal binnen. Dit is totaal nog altijd veel minder dan een broodje hamburger of een candybar, van bijna 300 kcal. En bovendien een stuk gezonder!

Alle kleuren van van de regenboog  

Het advies om twee stuks fruit per dag te eten, is er niet voor niets. In elke soort fruit zitten namelijk vitamines, mineralen en vezels. Iedere soort heeft zijn eigen unieke samenstelling van verschillende voedingsstoffen. Daarom wordt ook vaak gezegd: ‘Eet alle kleuren van de regenboog.’

Vitamines in fruit                                                                          

De bekendste vitamine in fruit is ongetwijfeld vitamine C. Fruit levert ongeveer 30% van de vitamine C die je dagelijks nodig hebt. Vitamine C is een belangrijke vitamine die onder andere zorgt voor een goede weerstand. Naast vitamine C zitten er nog andere vitamines in fruit, zoals vitamine A en foliumzuur (vitamine B11). In mango, mandarijn, abrikozen en passievrucht zit bijvoorbeeld een redelijke hoeveelheid vitamine A. Aardbeien en sinaasappels bevatten relatief juist veel foliumzuur. Naast vitamines bevat fruit mineralen als magnesium en kalium. Kalium draagt onder andere bij aan het reguleren van de bloeddruk. Verder zorgen de vezels in fruit voor een vol gevoel en een goede darmwerking.

Gezond eten

Twee stuks fruit vormen dus een belangrijk deel van je dagelijkse gezonde voeding. Wanneer je iedere dag gevarieerd eet krijg je alle vitamines en mineralen binnen. Lukt het niet om gezond te eten en heb je moeite om iedere dag twee stuks te halen? Een multivitamine kan dan een goede aanvulling zijn!

Vitaminetest                                                                                                                                  

Eet jij wel gezond genoeg? Doe de vitaminetest.

Top-10 fruit met meeste kcal

(per portie)

 

1.  Avocado

170 kcal

2.  Mango

105 kcal

3.  Ananas

100 kcal

4.  Kersen

105 kcal

5.  Banaan

90 kcal

6.  Druiven

80 kcal

7.  Peer

60 kcal

8.  Appel

60 kcal

9.  Sinaasappel

55 kcal

10. Watermeloen

55 kcal

Top-10 fruit met minste kcal

(per portie)

 

1.  Citroen

8 kcal

2.  Passievrucht

20 kcal

3.  Abrikozen

20 kcal

4.  Lychee

20 kcal

5.  Aardbei

25 kcal

6.  Mandarijn

25 kcal

7.  Grapefruit

25 kcal

8.  Bessen  

25 kcal

9.  Nectarine

30 kcal

10. Kiwi

30 kcal

Bronnen: