Gelukkig door meer groente en fruit!

  Tips

Het eten van groente en fruit kan ervoor zorgen dat mensen zich fijn voelen. Iedere extra portie, tot acht porties per dag, zorgt voor een gelukzaliger gevoel.

Onderzoekers van de universiteit van Warwick, Engeland en de universiteit van Queensland, Australië, volgden in totaal 12.000 mensen met verschillende leeftijden en achtergronden. De deelnemers hielden jarenlang een voedseldagboek bij en vulden uitvoerig diverse vragenlijsten in.

Mensen die eerst nauwelijks groente of fruit aten, maar later dagelijks acht porties namen voelden zich heel erg gelukkig. Deze effecten waren pas na een lange periode merkbaar, maar wel binnen twee jaar.

"Het is heel mooi dat nu blijkt dat fruit en groente invloed hebben op onze stemming”, zegt voedingswetenschapper Marianne Smeets van het Vitamine Informatie Bureau. We wisten dat ook al van bijvoorbeeld vitamine D.

Waardoor het precies komt dat we ons gelukkiger voelen door het eten van fruit en groente weten de onderzoekers nog niet. Het kan zijn dat de anti-oxidanten effect hebben. Ook kan er een relatie zijn met de aanmaak van serotonine (‘gelukshormoon’) door vitamine B12. Er is echter meer onderzoek nodig om precies te kunnen zeggen welke mechanismen erachter zitten.

Hoe dan ook, we weten dat groente en fruit belangrijk zijn. Zorg daarom dat je 250 gram groente en 2 stukken fruit per dag binnen krijgt: dan kan je geluk niet meer stuk én zorg je dat je minder risico hebt op krijgen van een chronische ziekte!