Graanproducten: lekker en gezond!

  Achtergrond

Veel mensen denken bij graan aan tarwe. Maar rijst, maïs, gerst, spelt of rogge zijn ook voorbeelden van granen. Een graan is eigenlijk het zaad van een grassoort en is een rijke bron van vezels, ijzer en B-vitamines.

Graanproducten in de Schijf van Vijf

Graanproducten vormen samen met aardappelen en brood één van de vijf categorieën uit de Schijf van Vijf. En dat is niet voor niets. Want behalve dat het goede energiebronnen zijn en dat ze veel voedingsstoffen bevatten, helpen ze ook om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen. Daarvoor is het overigens wel verstandig de volkorenvarianten van het graan te kiezen.

Vitamines en mineralen in graan

Graan bevat veel B-vitamines, met name vitamine B1, B2 en B6. Daarnaast is het ook rijk aan vitamine E en de mineralen ijzer, calcium, fosfor, kalium, magnesium en zink.

B-vitamines spelen een belangrijke rol bij onze energievoorziening en zorgen er op die manier onder andere voor dat we ons fit voelen. Bovendien zijn ze ook belangrijk voor ons zenuwstelsel. Een belangrijke groep vitamines dus!

Calcium en fosfor zijn een mooi duo: samen geven ze stevigheid aan onze botten. Maar daarnaast hebben ze ook nog hun eigen functie. Calcium  zorgt onder andere ook voor een goede werking van de zenuwen en spieren en de bloedstolling en  fosfor is, net als de B-vitamines, belangrijk voor de energiestofwisseling is ons lichaam. En ook ijzer, magnesium en zink dragen hier hun steentje aan bij.

Het is dus best logisch dat graanproducten één van de basisvoedingsmiddelen is. En naast dat ze er mede voor zorgen dat we elke dag genoeg energie hebben en zijn ze nog lekker ook!