Heerlijk fit de lente in…of toch niet?

  Tips

Het is lente! Tijd om vol energie te gaan genieten van het heerlijke buitenleven. Maar niet iedereen lukt dat: veel mensen zijn juist moe. Niet alleen jonge ouders met een gezin, een baan en een druk sociaal leven. Ook ouder wordende mensen zijn vaak moe in deze tijd van het jaar. Welke rol spelen vitamines en mineralen daarbij? Het Vitamine Informatie Bureau zocht het voor je uit.

Moe en dan?

Iedereen is wel eens moe. Van een lange wandeling, een dag werken of een dagje op de kleinkinderen passen. Je kunt zowel lichamelijk als geestelijk vermoeid zijn. Vermoeidheid uit zich bij iedereen anders: de een is futloos of heeft vermoeide ogen, de ander is prikkelbaar en heeft spier- of hoofdpijn. Er blijkt een verband te zijn tussen leeftijd en vermoeidheid, maar dit verband is niet sterk. Uit een studie in Maastricht blijken mannen tussen de 46 en 55 jaar (23%) vaker psychisch vermoeid zijn dan mannen tussen 26 en 35 jaar (18%). Opvallend is dat oudere mensen vaker naar de huisarts gaan met vermoeidheidsklachten dan jongere mensen.

Een nacht goed slapen doet vaak al wonderen bij vermoeidheid. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te bewegen en stress te vermijden. En ook een gezonde en gevarieerde voeding helpt om je fit te (blijven) voelen.

Welke vitamines helpen tegen vermoeidheid?

Van een aantal vitamines is bekend dat ze een rol spelen bij onze energiestofwisseling. Met name de B-vitamines en vitamine C spelen een rol bij deze stofwisseling of helpen bij vermoeidheid of moeheid. De European Food Safety Authority (EFSA) vindt dat dit voor een aantal vitamines en mineralen zo goed onderzocht is, dat fabrikanten hierover zelfs een claim op hun verpakking mogen zetten.

Zo mag van vitamine B2, B3, B5, B6, B11, B12, C en de mineralen ijzer en magnesium op de verpakking staan dat het 'bijdraagt tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid'. Belangrijk dus om genoeg van deze vitamines binnen te krijgen. B-vitamines vind je vooral in producten van dierlijke afkomst en in kleinere hoeveelheden in groente en graanproducten. Groente, fruit en aardappels zijn een belangrijke bron van vitamine C en ijzer zit vooral in vlees, brood en groenten. Magnesium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor.

Een gezonde en gevarieerde voeding zorgt ervoor dat je alle vitamines voldoende binnenkrijgt. Ben je als vrouw ouder dan 50, of als man ouder dan 70, dan is het wel belangrijk om een vitamine D-supplement te gebruiken. Deze vitamine krijg je niet genoeg binnen via je voeding en ook de huid kan niet genoeg vitamine D aanmaken onder invloed van zonlicht. Er zijn ook speciale multivitamines op de markt met daarin naast vitamine D alle belangrijke vitamines en mineralen.

Bronnen:

Bültmann U et al. (2002).Psychosocial work characteristics as risk factors for the onset of fatigue and psychological distress: prospective results from the Maastricht Cohort Study. Psychol Med. Feb;32(2):333-45.

Long S.J. and Benton D (2013). Effects of vitamin and mineral supplementation on stress, mild psychiatric symptoms, and mood in nonclinical samples: a meta-analysis.

Huisarts & Wetenschap

http://www.efsa.europa.eu

Gezondheidsraad. Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamine D. Den Haag: Gezondheidsraad, 2012; publicatienr. 2012/15.