IJzer- en vitamine D-tekort bij kinderen

  Professionals

1 op de 10 jonge kinderen heeft een ijzertekort en zelfs 2 op de 10 een vitamine D-tekort. Dat blijkt uit recent onderzoek waarbij is gekeken naar kinderen van 1 tot en met 3 jaar uit Nederland, Duitsland en Engeland.

Onderzoeksopzet

325 blanke kinderen in de leeftijd van 1 tot en met 3 jaar werden onderzocht. De kinderen kwamen uit in Duitsland (n=268), Nederland (n=45) en Engeland (n=12). Op het moment van het onderzoek kreeg de helft van de kinderen opvolgmelk, 44% kreeg gewone melk. Slechts één op de vier kinderen kreeg een vitamine D-supplement. Een paar kinderen kregen een ijzersupplement.

Conclusie

De onderzoekers concluderen dat een ijzer- (11,8%) en vitamine D-tekort (22,8%) veel voorkomt bij gezonde, blanke kinderen in West-Europa. Hoewel het een officieel advies is om extra vitamine D te geven krijgt slechts een beperkt deel een vitamine D-supplement (48,9% van de Nederlandse kinderen, 25,7% van de Duitse en 16,7% van de Engelse). Kindjes die alleen gewone melk dronken liepen meer risico op zowel een ijzer- als vitamine D-tekort.

De rol van vitamine D en ijzer

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij gezonde botten en tanden en zorgt voor een goede opname van calcium en fosfor in ons lichaam. Daarnaast draagt het bij aan de weerstand en een goede werking van de spieren. IJzer is een belangrijk bestanddeel van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof van de longen naar de weefsels. Zuurstof is nodig voor de verbranding van voedingsstoffen in de weefsels. Hierbij komt energie vrij. Daarnaast ondersteunt ijzer het immuunsysteem en draagt het bij aan onze energievoorziening.

Supplementadvies in Nederland

De Gezondheidsraad adviseert kinderen tot 4 jaar dagelijks een supplement van 10 microgram vitamine D te gebruiken. Voor ijzer geldt nog geen suppletie-advies. De onderzoekers geven aan dat het belang van ijzer en vitamine D moet worden benadrukt in de voedingsvoorlichting. 

Bronnen:

  • Akkermans, M.D. et al. (2016). Iron and vitamin D deficiencyin healthy young children in Western Europe despite current nutritional recommendations. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 62 (4): 635-642. Gezondheidsraad.
  • Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamine D. Den Haag: Gezondheidsraad, 2012; publicatienr. 2012/15.