Magnesium: een sportmineraal!

door Suzan Tuinier |   Weetjes

Turners wrijven er regelmatig hun handen mee in: magnesium. Het maakt de handen stroef en zorgt voor extra grip. Maar magnesium is ook op een hele andere manier onmisbaar voor turners en andere sporters.

Voeding

Magnesium komt van nature voor in veel verschillende voedingsmiddelen. Vooral cacao, garnalen, sojabonen, noten en zaden zijn rijk aan dit mineraal. Ook groene groenten en granen zijn een goede bron. Drinkwater kan ook een bijdrage leveren, maar het magnesiumgehalte van drinkwater wisselt wel sterk.

Veelzijdig mineraal

Magnesium heeft veel verschillende functie in het lichaam. Zo zorgt het voor de productie van energie in het lichaam, maar is ook betrokken bij de aanmaak van DNA. Het is daarnaast nodig voor de overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van de spieren. Verder geeft magnesium stevigheid aan het skelet en is het nodig voor de opbouw van spieren. Magnesium speelt waarschijnlijk ook een rol in het immuunsysteem, oftewel de weerstand.

Sporters

Sporten heeft invloed op de magnesiumwaarde in het lichaam. Het hangt er wel vanaf welke sport iemand beoefent: vooral wanneer iemand langdurig en regelmatig sport daalt de magnesiumwaarde. Het lijf heeft namelijk meer magnesium nodig, omdat de spieren daarom vragen. Ook treedt er magnesiumverlies op via zweet en urine. De magnesiumbehoefte van sporters de is naar schatting met ongeveer 10-20% verhoogd. Als een sporter al een lage magnesiumwaarde heeft kan dit zelfs leiden tot tekorten. Dat kan uiteindelijk de fysieke prestatie verminderen.

Spierkrampen

Een tekort aan magnesium kan bij sporters krampen in de spieren veroorzaken. Als het tekort wordt opgeheven verdwijnen ook de klachten. Het gebruik van een supplement met magnesium kan dan het proberen waard zijn. Let hierbij wel op dat de maximaal veilige dosis voor magnesium uit supplementen 250 milligram per dag is.

Magnesiuminname

Niet iedereen krijgt voldoende magnesium binnen via de voeding. Dit geldt vooral voor adolescenten en jonge mannen en vrouwen. Het is voor hen extra belangrijk om gezond te eten en eventueel ter aanvulling een supplement te nemen.