Natuurlijke versus synthetische vitamines

  Vraag en Antwoord

We krijgen bij het Vitamine Informatie Bureau regelmatig de vraag of het beter is om natuurlijke of synthetische vitamines te gebruiken. Wat is het verschil?

Natuurlijk versus synthetisch

Natuurlijke vitamines zijn stoffen die in de natuur zijn ontstaan en als zodanig voorkomen. Deze stoffen kunnen van plantaardige of dierlijke oorsprong zijn. Synthetische vitamines zijn stoffen die in een laboratorium zijn gemaakt. Hoewel de winning van vitamines verschillend kan zijn, hoeft dit geen invloed te hebben op hun werking, mits ze dezelfde opbouw en structuur hebben (ook de 3-D structuur).

Wanneer synthetisch gefabriceerde vitamines natuuridentiek zijn (zelfde chemische formule en 3-D structuur), kan het lichaam niet onderscheiden of de vitamine in kwestie uit een plant of dier is gewonnen of in een laboratorium vervaardigd is.

Vitamine E vormt een van de uitzonderingen. Het in het laboratorium vervaardigde dl-alpha-tocoferol (vitamine E) verschilt in chemische opbouw licht van de plantaardige vitamine E (d-alpha-tocoferol). De plantaardige vitamine E wordt beter door het lichaam opgenomen.

Soms verschil in opname

In het algemeen geldt: er is weinig verschil in werking van vitamines uit een pil (synthetisch) of uit de voeding. Wel bestaan verschillen in opname. Zo wordt vitamine D, B5, B6, foliumzuur en vitamine B12 in de synthetische vorm (‘pil’) beter opgenomen in het lichaam dan in de natuurlijke vorm (‘voeding’). Zoals gezegd, wordt E weer beter in natuurlijke vorm opgenomen door het lichaam. Voor de overige vitamines is er weinig verschil.