Seizoensgroenten zijn niet alleen duurzaam, maar ook goedkoop en rijk aan vitamines en mineralen. Een goede reden dus om deze groenten eens in het zonnetje te zetten. Want zeg nou zelf, wat is er lekkerder dan een maaltijd met lekkere, verse groenten van eigen bodem.
Genieten van de nazomer
In augustus en september zijn er nog heel veel Hollandse groenten verkrijgbaar. Dit zijn onze favorieten, waar we regelmatig van genieten:
Groente | Vitamines/mineralen |
|
|
Andijvie | Vitamine K, ijzer, jodium, zink |
Bleekselderij | Vitamine B3, bèta-caroteen calcium |
Bloemkool | Vitamine B6, foliumzuur, fosfor, zink |
Sperziebonen | Foliumzuur, magnesium |
Courgette | Bèta-caroteen, ijzer |
Koolrabi | Vitamine C, kalium, magnesium, koper |
Peultjes | Vitamine C, magnesium |
Pompoen | Vitamine B1, vitamine A, kalium |
Rode Kool | Vitamine K |
Tomaat | Bèta-caroteen |
Gezond
Naast het feit dat deze groenten rijk zijn aan vitamines en mineralen, bevatten ze ook veel vezels en weinig calorieën. Je kunt er dus lekker veel van eten. En dat helpt weer om het risico op een aantal chronische ziekten te verlagen. Het is dus niet voor niets dat in de Schijf van Vijf 250 gram groente aanbevolen wordt. Fijn dat er nu dus nog volop keus is, zodat je lekker, verantwoord, gezond en goedkoop kunt variëren.