Verkoudheid? Zink kan helpen!

  Professionals

Niets erger dan verkouden zijn in de zomer, vooral wanneer het snikheet is. Je wilt dan zo snel mogelijk van die verkoudheid af.Uit onderzoek blijkt dat zink de duur van de verkoudheid kan verkorten. Wat doet dit mineraal eigenlijk precies en hoe kan het zorgen dat we minder lang verkouden zijn?

Alleskunner

Zink lijkt een alleskunner onder de mineralen. Het zorgt onder andere voor vernieuwing van weefsel, gezonde botten, haar en huid, vruchtbaarheid en een goed geheugen. En natuurlijk kennen we zink van zijn rol die het speelt bij het afweersysteem.

Nieuw onderzoek

Een recent onderzoek van Hemilä en collega’s laat zien dat een verkoudheid gemiddeld bijna 3 dagen korter duurt (36%  afname) bij het gebruik van zink (>75 mg/dag). Dit effect werd niet beïnvloed door allergieën, roken, mate van verkoudheid, geslacht of etnische afkomst.

De hoeveelheid zink die in deze studie gegeven werd, was wel erg hoog. Maar dat zink een rol speelt bij een goede weerstand is duidelijk. Met gezonde voeding leg je de basis voor een goede weerstand. Voor wat extra zink, kun je het beste vlees, vis (haring), bruinbrood, peulvruchten of rijst eten of kun je kiezen voor een multivitamine waar zink in zit.

Claims over zink

De EFSA (Europese Voedsel- en Warenautoriteit) heeft 18 claims over zink goedgekeurd, waaronder de claim ‘draagt bij aan een normale werking van het immuunsysteem’.  Zink is onderdeel van een enzym, dat zorgt voor de ontwikkeling van specifieke immuuncellen (T-cellen). Bovendien kan een zinktekort apoptose (vorm van celdood) veroorzaken, waarbij immuuncellen (B- en T-cellen) verloren gaan. Het is dus belangrijk om voldoende zink binnen te krijgen om je weerstand op peil te houden.

Bronnen:

  • EU Register of nutrition and health claims made on foods
  • European Food Safety Authority (EFSA) (2009). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to zinc and function of the immune system (ID 291, 1757), No 1924/20061. EFSA Journal 2009; 7(9): 1229
  • Hemilä, H. et al. (2016). Zinc acetate lozenges for treating the common cold: an individual data meta-analysis. Br J Clin Pharmacol. 2016 Jul 5; doi: 10.1111/bcp.13057