Vitamine D: 10 verrassende vragen beantwoord

Je lichaam maakt vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Daarnaast haal je het uit voeding, zoals vette vis, eieren en margarine. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten, gezonde spieren en een goed werkend immuunsysteem. Maar hoe werkt dat precies? En wanneer krijg je genoeg vitamine D binnen? In dit artikel lees je de antwoorden op 10 veelgestelde vragen over vitamine D.

1. Hoe maken honden vitamine D aan?

In tegenstelling tot mensen maken honden nauwelijks vitamine D aan via zonlicht. Zij halen hun vitamine D vooral uit voeding. Daarom is het belangrijk dat hondenvoer voldoende vitamine D bevat. Bij twijfel kun je dit navragen bij de dierenarts.

2. Was je vitamine D weg als je doucht?

Nee, douchen spoelt vitamine D niet van je huid af. Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van UVB-straling. Nadat het is aangemaakt, wordt het opgenomen in het lichaam en blijft het daar. Douchen met water of zeep heeft hier geen invloed op.

3. Welke vitamine D is het beste?

Er zijn twee vormen van vitamine D: D2 (ergocalciferol) en D3 (cholecalciferol). Vitamine D3 is effectiever in het verhogen van het vitamine D-gehalte in het bloed. Daarom bevatten de meeste supplementen voor mensen vitamine D3

4. Welke ziekte veroorzaakt een vitamine D-tekort?

Een ernstig tekort aan vitamine D kan rachitis (engelse ziekte) veroorzaken bij kinderen. Bij volwassenen kan het leiden tot osteomalacie, een aandoening waarbij de botten week worden. Daarnaast kan een tekort het risico op botontkalking (osteoporose) vergroten. 

5. Kun je een tekort aan vitamine D krijgen in de zomer?

Ja, dat is mogelijk. Als je weinig buiten komt, altijd bedekte kleding draagt of een donkere huid hebt, kan je lichaam onvoldoende vitamine D aanmaken – ook in de zomer.

6. Kun je ook vitamine D aanmaken als het bewolkt is?

Bij bewolkt weer is de hoeveelheid UVB-straling lager, maar je maakt nog steeds vitamine D aan. In Nederland is de zonkracht in de lente en zomer meestal voldoende voor aanmaak via de huid.

7. Hoeveel zonlicht is er nodig om voldoende vitamine D te maken?

Voor mensen met een lichte huid is het advies om dagelijks 15 tot 30 minuten met onbedekte handen en gezicht in de zon te zijn (tussen 11:00 en 15:00 uur). Bij een donkere huid is meer zonlicht nodig voor dezelfde aanmaak.

8. Heeft zonnebrandcrème invloed op de aanmaak van vitamine D?

Zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (SPF) kan de opname van UVB-straling verminderen. Daardoor wordt er minder vitamine D aangemaakt in de huid. Toch blijft het belangrijk om de huid te beschermen tegen verbranding. Een kort moment in de zon zonder zonnebrand (10-15 minuten) kan voldoende zijn.

9. Kun je te veel vitamine D aanmaken uit zonlicht?

Je lichaam regelt zelf de hoeveelheid vitamine D die het via zonlicht aanmaakt. Je kunt dus niet te veel vitamine D aanmaken door in de zon te zijn. Wel kun je te veel binnenkrijgen via supplementen. De Gezondheidsraad en de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) hebben veilige bovengrenzen vastgesteld: voor volwassenen is dit 100 microgram per dag.

10. Kun je met een bloedtest zien of je genoeg vitamine D hebt?

Ja, via een bloedtest kun je de hoeveelheid vitamine D in je lichaam laten meten. De uitslag wordt meestal weergegeven in nanomol per liter (nmol/l). Een waarde boven de 50 nmol/l wordt over het algemeen als voldoende beschouwd. Een waarde onder de 30 nmol/l wijst op een tekort.

Conclusie

Vitamine D speelt een belangrijke rol in het behouden van sterke botten, een goed werkend immuunsysteem en gezonde spieren. Omdat de zonnestralen in Nederland vaak niet voldoende zijn, is het belangrijk om te weten wanneer je extra vitamine D nodig hebt en hoe je dit het beste kunt aanvullen. Door bewust om te gaan met zonlicht, voeding en supplementen, kun je ervoor zorgen dat je lichaam voldoende vitamine D binnenkrijgt.

Wil je weten of jouw vitamine D-niveau voldoende is? Ontdek het met een eenvoudige vitamine D test. 

Ben je benieuwd of je tot de risicogroep behoort? Bekijk dan deze pagina.