Vitamines goed voor het hart?

  Nieuws

Welke vitamines en mineralen spelen nog meer een rol bij de gezondheid van hart en bloedvaten?  Het Vitamine Informatie Bureau zet ze op een rij.

Vitamine C

Vitamine C heeft een positief effect op de bloeddruk1. Door het nemen van extra vitamine C kun je de bloeddruk enigszins verlagen, aldus de onderzoekers. Het mechanisme wordt nog onderzocht. Vitamine C komt vooral voor in groente, fruit en aardappels. Het is ook belangrijk voor een goede weerstand.

Vitamine B12

Onderzoekers2 lieten zien dat gebruik van extra vitamine B12 het risico van hart- en vaatziekten bij vegetariërs kan verlagen. Vegetariërs kunnen relatief snel een tekort aan deze vitamine oplopen, omdat vitamine B12 alleen voorkomt in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst.

Foliumzuur

Foliumzuur verlaagt het gehalte aan het aminozuur homocysteïne in het bloed. Een te hoog homocysteïnegehalte wordt in verband gebracht met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Foliumzuur zit veel in groente en fruit, en daarnaast in volkoren producten.

Vitamine D

Vitamine D lijkt wel een wondervitamine. Het staat volop in de belangstelling van onderzoekers en onlangs werd ook aangetoond dat extra vitamine D de gezondheid van het hart kan verbeteren. Vitamine D heeft bijvoorbeeld invloed op het cholesterolgehalte. Vitamine D komt voor in vette vis en in margarine. Daarnaast maakt de huid onder invloed van de zon ook vitamine D aan.

Kalium

Waar zout zorgt voor een hoge bloeddruk, helpt kalium het juist verlagen. Natrium en kalium zijn namelijk de mineralen die de bloeddruk stabiel houden. De meeste mensen krijgen te veel zout binnen (natrium) en juist te weinig kalium. Kalium is nodig voor het samentrekken van de spieren, ook dus voor het samentrekken van het hart. Kalium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor, maar vooral in groente, aardappelen, brood en zuivel.

Magnesium

Het mineraal magnesium zorgt, net als kalium, dat spieren goed kunnen samentrekken. Dus ook weer het hart. Het zit in kleine hoeveelheden in bijna alle voedingsmiddelen. Relatief veel magnesium komt voor in noten, garnalen, pure chocolade en groene groente.

Variatie verwent het hart

Verschillende vitamines en mineralen zijn nodig voor het behouden van onze hartgezondheid. Een gezonde en gevarieerde voeding levert deze vitamines in voldoende mate. Dus: voldoende groenten, fruit, granen, vis en zuivel. Dit lukt echter niet iedereen. In dat geval zou een laaggedoseerde multivitamine uitkomst kunnen bieden.

Bronnen

  1. Juraschek SP et al. Effects of vitamin C supplementation on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials. AJCN. april 2012
  2. Kwok T et al. Vitamin B12-supplementation improves arterial function in vegetarians with subnormal vitamin B-12 status. Journ. of Nutr. april 2012