Vitamines voor een gezonde huid!

  Nieuws

De zomer komt er aan en dat betekent dat iedereen er weer op zijn best wil uitzien. Een lekker kleurtje willen we allemaal, maar daar hebben we de zon voor nodig. Zonlicht hebben we bovendien nodig voor de aanmaak van vitamine D, maar teveel zon kan schadelijk zijn. Om je huid gezond te houden kunnen vitamines soms een handje helpen.

Voeding, vitamines en de huid

Om je huid in een goede conditie te houden heb je vitamines nodig. Het gaat vooral om drie B-vitamines en om vitamine A. Elk heeft zijn eigen specifieke rol. Deze vitamines zijn vooral te vinden in de volgende voedingsmiddelen:

  • vitamine A in lever, margarine en halvarine;
  • vitamine B2 in zuivel, eieren en groenten;
  • vitamine B5 in vlees, aardappelen en zuivel;
  • vitamine B8 in noten,lever en melk.

Onder invloed van (veel) zonlicht verouderd de huid ook sneller. Vitamine E wordt vaak in verband gebracht met het tegengaan van deze veroudering. Dit effect is bij mensen nog nooit wetenschappelijk aangetoond.

Cosmetica en vitamines

Om veroudering te voorkomen zijn er ook huidcrèmes en zalfjes op de markt, soms met toegevoegde vitamines. Als we de reclame mogen geloven, zorgen ze allemaal op de een of andere manier voor een gezonde huid. Gesuggereerd wordt dat deze vitamines via de huid worden opgenomen en zo plaatselijk inwerken. Precies daar waar je ze nodig hebt. Maar zo eenvoudig is het niet. De huid vormt een zeer goede barrière tegen stoffen van buitenaf. En dat betekent dat alleen vitamines uit zeer hoog gedoseerde crèmes het lichaam kunnen binnendringen. In de gewone cosmetica zitten te weinig werkzame stoffen om bijzondere effecten te hebben. De vitamines moeten dus via de voeding in het lichaam worden opgenomen en vinden dan hun weg naar de plaatsen in het lichaam waar ze hun goede werk kunnen doen.

Zonnebrand en vitamines

Je lichaam heeft zonlicht nodig (UV-stralen) om vitamine D in de huid aan te kunnen maken. Maar naast het feit dat je huid sneller veroudert, kan teveel zonlicht ook schadelijk zijn voor je huid. Je huid kan verbranden. Vitamine C en E lijken de huid te kunnen beschermen tegen UV-straling. De combinatie van beide vitamines lijkt een groter beschermend effect te hebben dan één van deze vitamines afzonderlijk. Maar de hoeveelheid die nodig is, kun je niet uit normale voeding halen. In wetenschappelijke onderzoeken werden doseringen gebruikt die ruim vijftig maal hoger waren dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamines.

Om een beschermend effect met vitamines te bereiken moeten er dus hoge doseringen vitamines worden gebruikt gedurende een lange tijd. Een langdurige inname dit soort hoge doseringen kan echter ook negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Wil je zonnebrand voorkomen? Dan blijft een zonnebrandcrème een veiligere en betere bescherming tegen de zon.

Tips voor verstandig zonnen

Omdat teveel of onverstandig zonnen schadelijk kan zijn voor de huid, volgen hier nog een paar aanvullende tips voor verstandig zonnen:

  1. Laat de huid voorzichtig wennen aan de zon en voorkom zonnebrand;
  2. Zoek tussen 12.00 en 15.00 uur de schaduw op;
  3. Draag in de volle zon bij voorkeur een petje of een zonnehoed en kleding;
  4. Ga uit de zon als je huid vreemd reageert met bijvoorbeeld uitslag, jeuk of snelle verbranding. Raadpleeg zo nodig een arts.

Bronnen: