Wintergroente: lekker en vol vitamines

  Nieuwsbrief

Vroeger at men in deze tijd van het jaar alleen wintergroente. Tegenwoordig wordt veel groente in kassen verbouwd; het weer en de seizoenen spelen geen rol meer. Ook komt er steeds meer groente uit het buitenland. Zo heb je het hele jaar door een rijke keuze. Is het dan nog wel nodig om te kiezen voor wintergroente? Ja! Er gaat niets boven een lekkere stamppot of een pan erwtensoep en daarbij: wintergroente barst van de vitamines en mineralen.

Wintergroente van het land

Wintergroente wordt verbouwd in Nederland, op de volle grond. Groentesoorten, zoals pastinaak, knolselderij en boerenkool kunnen prima groeien bij lage temperatuur. Sterker nog: boerenkool is lekkerder als de vorst eroverheen is geweest. Dat is geen fabel. Er gebeurt namelijk iets in planten als de temperatuur daalt: ze slaan meer suikers op en dat beïnvloedt de smaak. En het mooie is, hoe kouder het wordt, hoe meer suikers worden opgeslagen. Wie hunkert naar een boerenkoolstamppot met de juiste smaak en te ongeduldig is om op nachtvorst te wachten, kan een versgeplukte stronk in de diepvries leggen. De cellen in de boerenkool leven nog wel een tijdje door, en zullen zich nog even gedragen alsof ze buiten in de volle grond met vrieskou geconfronteerd worden. Maar erg lang zal dat helaas niet kunnen duren. De plant is immers los van zijn wortels en kan geen voedingsstoffen meer aanvoeren. Het heeft dus geen zin om een zak gesneden boerenkool eerst een nachtje in de vriezer te leggen.

Vitaminebommetjes

Vroeger werd (winter)groente lange tijd bewaard. Dat is niet zo’n goed idee. Aardappelen verliezen meer dan de helft van hun vitamine C-gehalte wanneer je ze onder normale omstandigheden drie maanden bewaart. Eet dus zo vers mogelijk, dan blijven de vitamines het beste behouden.  Wintergroenten zijn zeer rijk aan vitamines: een portie gekookte spruitjes (200 gram) bevat ruim 2½ keer zo veel vitamine C als een sinaasappel. Spruitjes zijn dé vitamine-C bommetjes in de winter!

Top 10 wintergroente

Ook andere wintergroenten zijn rijk aan vitamines en mineralen. Hieronder volgt een top 10 wintergroente, die goed zijn voor het milieu én rijk zijn aan vitamines en mineralen.

 
GroenteVitamine B1Vitamine B2Vitamine B6FoliumzuurVitamine CCalciumIJzer 
Spruitjes16%12%26%64%380%8%10% 
Boerenkool18%34%20%34%114%36%16% 
Winterpostelein10%6%4%84%12%26%46% 
Groene kool12%24%16%24%86%10%6% 
Knolselderij14%4%12%24%18%16%16% 
Koolraap16%4%10%12%72%16%8% 
Pastinaak14%14%16%0%52%10%10% 
Prei20%4%12%28%14%8%4% 
Zuurkool22%2%22%4%42%10%6% 
Winterwortel24%4%12%14%6%6%4% 

Tabel: 1 Portie groenten (200 gram) en % ADH vitamines en mineralen (volwassenen)