Zelfs in een oliebol zitten vitamines!

  Tips

Heerlijk, een oliebol op Oudjaarsavond! Maar wat zit er eigenlijk in? Oliebollen zijn een gefrituurd gistdeeggerecht uit de lage landen. En dat frituren zorgt dat ze veel vet bevatten. Maar wist je dat er ook vitamines in zitten?

Wat zit er in een oliebol?

Het beslag maak je van bloem, eieren, gist, wat zout en lauwe melk of karnemelk. In plaats van gist wordt soms ook bier gebruikt, omdat hierin gist voorkomt. Hoe (on)gezond een oliebol is, hangt niet alleen af van het aantal calorieën, maar ook van het vetpercentage. En dat hangt weer af van de frituurolie die is gebruikt. Het vetpercentage kan oplopen van 3,5% tot 23%. Een gemiddelde oliebol bevat 250 kcal en 9 gram vet. 

Vitamines in een oliebol

Goed nieuws! Een oliebol bevat ook vitamines. De vitamine die het meest voorkomt in een oliebol is vitamine E. Deze is afkomstig van de olie waar de oliebol in gebakken is. Vitamine E speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en is belangrijk voor de weerstand. Vitamine E is een antioxidant: het beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen. Daarnaast bevat een oliebol nog een heel klein beetje B-vitamines, vitamine D en K.

Vooral genieten!

Maar laten we eerlijk zijn: een oliebol eet je natuurlijk niet voor de vitamines. Je eet ze vooral, omdat ze zo lekker zijn. De vitamines halen we op een ander moment wel weer uit gezonde producten. Voor nu is het vooral genieten van je (zelf gebakken) oliebol.

Recept voor de lekkerste oliebol

Voor het beslag heb je nodig:

  • 750 gram bloem
  • 1 eetlepel zout
  • 2 eieren
  • 35 gram roomboter
  • 10 gram gedroogde gist of 30 gram verse gist
  • 750 ml melk
  • 3 theelepels basterdsuiker

Als het deeg voldoende is gerezen, kun je de oliebollen gaan bakken. Gebruik hiervoor frituurolie (geen vet!).

Voor wat extra smaak kun je ze vullen met bijvoorbeeld appel of rozijnen en bestrooi ze met wat poedersuiker om het helemaal af te maken.

Eet smakelijk!