Zo kun je een ijzertekort voorkomen!

  Tips

IJzer is een belangrijk mineraal. Het is onderdeel van hemoglobine dat in rode bloedcellen zit en zorgt voor het transport van zuurstof in ons lichaam. Een tekort aan ijzer kan vervelende klachten geven zoals moeheid, een bleke huid, duizeligheid en een verminderd concentratievermogen. Gelukkig kun je met voeding een ijzertekort voorkomen. We geven je 6 tips.

Tips om een ijzertekort te voorkomen

1. Gebruik volkorenproducten, zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta. Deze volkorenvarianten zijn rijker aan ijzer dan de geraffineerde producten, zoals witte rijst en pasta. Fytinezuur uit vezels zorgt voor een iets verminderde opname, maar dit weegt niet op tegen de extra hoeveelheid ijzer in de volkorenproducten.

2. Neem bij elke maaltijd vitamine-C-rijke producten, zoals fruit, groente of vruchtensap. Vitamine C zorgt dat plantaardig ijzer beter wordt opgenomen.

3. Eet vlees of kies voor een goede vleesvervanger. Vlees bevat goed opneembaar ijzer. Eet je geen vlees, vervang dit dan niet alleen door kaas en quorn want die bevatten weinig ijzer. Varieer daarom ook met bijvoorbeeld peulvruchten, tahoe, tempé, ei, noten of kant-en-klare vleesvervangers (verrijkt met ijzer).

4. Gebruik ijzerrijk broodbeleg, zoals vleeswaren of appelstroop.

5. Neem ijzerrijke tussendoortjes zoals gedroogde abrikozen, rozijnen of noten.

6. Drink liever geen koffie, thee of wijn bij of vlak na de maaltijd. Hierin zitten stoffen die de opname van ijzer remmen.

Wie loopt vooral risico?

Een ijzertekort kan bij iedereen voorkomen, hoewel dit niet heel vaak voorkomt. Er zijn wel een paar groepen die extra op hun ijzerinname moeten letten:

* Vrouwen, vanwege de menstruatie is meer ijzer nodig

* Kinderen en jongeren

* Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven

* Vegetariërs en veganisten

Behoor je tot een van deze groepen, let dan extra op de ijzerinname. Als je bovenstaande tips in de gaten houdt, dan is je ijzerinname optimaal en zorg je er ook voor dat het ijzer goed wordt opgenomen. Denk je desondanks dat je een ijzertekort hebt? Ga dan naar de huisarts.

Wist je dat…

Ook een multivitaminesupplement ijzer bevat? De vorm van ijzer in een multivitamine wordt goed opgenomen.