Zorg voor voldoende weerstand

  Achtergrond

Na een heerlijk lange zomer komt het natte, koudere weer er nu toch echt aan. Hoe zorg je in de herfst en de winter voor een goede weerstand? En welke rol spelen vitamines en mineralen daarbij? Wanneer heb je iets extra’s nodig? Dit zijn de feiten.

Meer zieken in herfst en winter

Het woord zegt het al: met voldoende weerstand zet je lichaam zich schrap tegen allerlei aanvallen van buitenaf. In de herfst en winter is dat extra nodig, want dan stijgt het aantal zieken. Waarom dat zo is, is niet helemaal duidelijk. Er bestaan twee theorieën. Volgens de ene theorie maken ziekteverwekkers handig gebruik van de neiging van mensen om zich tegen de kou te beschermen. We gaan met z’n allen in de bus in plaats van met de fiets, we gaan winkelen in overdekte winkelcentra en drinken daarna iets warms in een overvol restaurant of café. Bacteriën en virussen hoeven dus niet ver te zoeken om een slachtoffer te vinden.
De andere theorie gaat ervan uit dat door een daling van de temperatuur er meer koude lucht in de luchtwegen komt. Door de koude lucht werkt het plaatselijke afweermechanisme in de longen minder goed en daardoor neemt de kans op infectie toe.
Natuurlijk moet je niet alleen in de herfst en de winter zorgen voor een goede weerstand, het geldt voor alle seizoenen.

De zes weerstandvitamines

Zes vitamines spelen een rol bij de weerstand en beschermen het lichaam tegen bijvoorbeeld verkoudheid en griep. 
Van oudsher bekend is natuurlijk vitamine C, dat vooral in groente en fruit zit. Vitamine C stimuleert de vorming van en voorkomt schade aan witte bloedcellen. Bij voldoende inname verkort vitamine C de duur van een verkoudheid.
Vitamine A wordt ook wel het ‘anti-infectie vitamine’ genoemd. Het zorgt er mede voor dat we voldoende witte bloedcellen hebben. Deze cellen zijn onderdeel van ons afweersysteem. Vitamine A zit bijvoorbeeld in lever(producten), margarine en halvarine.
Vitamine D stimuleert mogelijk specifieke cellen van het afweersysteem en kan op die manier de ontwikkeling van auto-immuunziekten onderdrukken. Onder invloed van zonlicht wordt vitamine D aangemaakt in de huid. In de winter zal de aanmaak minder zijn, omdat we veel minder buiten komen, het minder lang licht is en de huid veel meer bedekt is door kleding. In vette vis (zalm, haring, makreel) zit veel vitamine D. Ook wordt vitamine D toegevoegd aan halvarine en margarine. Krijg je voldoende vitamine D binnen? Doe de vitamine D-test.
Vitamine B6, dat vooral in aardappelen, bananen en bruinbrood zit, zorgt voor een goede conditie van de lymfeklieren en daarmee voor voldoende witte bloedcellen.
Foliumzuur (vitamine B11) en vitamine B12 zijn van invloed op de ontwikkeling en gevoeligheid van specifieke cellen van het afweersysteem.

We eten nog niet gezond genoeg

Het is belangrijk om iedere dag 250 gram groente en twee stuks fruit te eten. Hoewel we de laatste jaren wat meer groente en fruit eten, halen de meeste mensen die richtlijn niet. 
Supplementen kunnen een goede aanvulling zijn als de situatie daarom vraagt. Lukt het (tijdelijk) niet om gezond te eten dan is het gebruik van een supplement het overwegen waard, ook om bijvoorbeeld de weerstand op niveau te brengen. Let op: vitamines zijn nodig voor je weerstand, maar genoeg is genoeg. Leef je gezond en eet je goed en gevarieerd, dan zorgen extra vitamines niet voor extra weerstand.