Als je weinig vet eet, krijg je dan ook weinig vitamines binnen?

  Afvallen

De vetoplosbare vitamines A, D, E en K komen meestal voor in vet bevattende levensmiddelen, zoals boter, olie, (vette) vis, leverpastei, eieren en noten. Maar ook andere, minder vette producten bevatten deze vitamines, zoals groente (vitamine K, E en bèta-caroteen, dat in vitamine A wordt omgezet), mager vlees en lever (vitamine A en D). Margarine en halvarine zijn belangrijke bronnen voor vitamine A en D. Daarom is het belangrijk om je brood hier mee te besmeren. Een beetje vet is nodig om de vetoplosbare vitamines op te nemen in het lichaam tijdens de spijsvertering. Daarnaast maakt het lichaam in de zomer voldoende vitamine D in de huid onder invloed van zonlicht. Als je weinig van de bronnen van vetoplosbare vitamines eet, dan bestaat inderdaad de kans dat er een tekort aan de vetoplosbare vitamines ontstaat. Veel mensen eten trouwens meer vet dan ze denken, omdat in koekjes en snacks nogal wat 'verborgen vet' zit.

< ga terug