Mei - Ik eet vegetarisch. Heb ik extra vitamines nodig?

   

   

   

 

 

 

Vraag van demaand

Ik eet vegetarisch. Heb ik extra vitamines nodig?

Hoi Suzan!

Ik eet sinds een jaar vegetarisch. Is dit wel gezond, waar moet ik op letten en heb ik een vitaminesupplement nodig?
 
Groeten Corinne

Beste Corinne,

Er is niets op tegen om vegetarisch te eten! Als het maar goed samengestelde maaltijden zijn, dus voldoende groente, fruit, brood, granen, zuivel en vleesvervangers.

Of je een kans hebt op een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen ligt er onder meer aan of je vegetariër of veganist bent. Een vegetariër eet alleen geen vlees, een veganist eet daarnaast ook geen kaas en eieren én drinkt geen melk. Beide hebben kans op een tekort aan vitamine B12. Omdat calcium en vitamine B2 vooral in zuivelproducten zit, hebben veganisten ook een grote kans om hier een tekort aan te krijgen.

Als je vegetarisch eet zijn er bepaalde vitamines en mineralen die extra belangrijk zijn. Zoals hierboven genoemd is dat onder andere vitamine B12, want deze vitamine zit uitsluitend in dierlijke voedingsmiddelen. Om deze vitamine toch binnen te krijgen, kan je kant-en-klare vegetarische burgers eten, hier is namelijk vitamine B12 aan toegevoegd. Ook krijg je vitamine B12 binnen via zuivelproducten, kaas en ei. Vleesvervangers als tofu en tempé bevatten geen vitamine B12.

Je moet er ook op letten dat je voldoende ijzer binnen krijgt. Er zijn twee vormen van ijzer: heem en nonheem. Heemijzer zit in vlees en wordt goed opgenomen door het lichaam. Nonheemijzer zit onder andere in groente en wordt minder goed opgenomen. Maar als je er voor zorgt dat je tijdens de warme maaltijd vitamine C binnen krijgt (bijvoorbeeld met fruit), dan wordt de nonheemijzer ook goed opgenomen.

Naast deze voedingsstoffen is vlees ook een leverancier van eiwit en zink. Als je een gezond vegetarisch eetpatroon hebt dan hoef jij, als vegetariër, geen vitaminesupplementen te slikken. Voor veganisten kan het wel zinvol zijn een vitaminesupplement te slikken, om het risico op een tekort aan vitamine B2, B12 en calcium op te vangen.Als je meer wilt weten over vegetarische voeding en vitamines en mineralen, klik dan hier.

Groet,

Suzan Tuinier


Ga naar de site van het Voedingscentrum voor voorbeelden van vleesvervangers