Vitamine K
Wat doet vitamine K?
Vitamine K helpt je lichaam:
- bij bloedstolling
- het ondersteunt je botten
Tijdens de zwangerschap en borstvoeding geeft een moeder veel stoffen door aan haar baby. Echter, vitamine K kun je als moeder niet doorgeven en een baby kan er zelf onvoldoende van aanmaken. Pasgeboren baby’s die borstvoeding krijgen hebben daarom, tot dat ze 4 maanden oud zijn, extra vitamine K nodig. Baby’s die flesvoeding krijgen hebben geen aanvullend vitamine K supplement nodig, omdat vitamine K aan flesvoeding is toegevoegd. Tenzij een baby minder dan 500ml kunstmatige zuigelingenvoeding krijg, dan is een supplement wel nodig.
Vitamine K is een vetoplosbare vitamine. Dit betekent dat vitamine K vooral in het vet van voedingsmiddelen zit. Deze vitamines worden via je darmen opgenomen en opgeslagen in je lever en weefsels totdat je lichaam ze nodig heeft.
Waar zit vitamine K in?
Vitamine K is 1 van de weinige vitamines die je lichaam zelf aanmaakt. Een deel van de vitamine K die je dagelijks nodig hebt worden door de bacteriën in je dikke darm gemaakt. Je lichaam doet dit al vanaf dat jij ongeveer 3 maanden oud bent. De vitamine K die je zelf aanmaakt is vaak niet genoeg voor je dagelijkse behoefte, je moet het daarom aanvullen vanuit je voeding.
Vitamine K is onder te verdelen in vitamine K1 (phylloquinon) en in verschillende vormen van vitamine K2 (menaquinonen). Vitamine K1 vindt je vooral in:
- groene bladgroenten
- plantaardige oliën
- fruit
- zuivel
- brood
Vitamine K2 zit vooral in:
- kaas
- ei
- kip
- vlees
- melkproducten
In vitamine K supplementen kan zowel vitamine K1 als K2 zitten.
Weten waar vitamine K nog meer in zit? Check ‘Waar zit het in’ voor meer informatie over vitaminebronnen en wat deze vitaminebronnen bijdragen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Hoeveel vitamine K heb ik nodig
In Nederland adviseert de Gezondheidsraad voor volwassenen 70 mcg vitamine K1 per dag nodig. Voor vitamine K2 is geen advies vastgesteld. De hoeveelheid vitamine K voor kinderen tot en met 18 jaar verschilt per levensfase. Een overzicht van de vitamine K-behoefte in de verschillende levensfasen vind je op ‘Hoeveel heb ik nodig’.
Wat is veilig
Een teveel aan vitamine K komt eigenlijk niet voor. Daarom is er geen bovengrens voor het innemen van vitamine K.
Vitamine K speelt een grote rol bij bloedstolling. Als je antistollingsmedicijnen gebruikt die afhankelijk zijn van vitamine K, dan moet je goed opletten er genoeg van binnen te krijgen.
Let goed op: vitamine K heeft niet op alle antistollingsmedicijnen invloed. Bespreek dit daarom altijd even met je (huis)arts!
Symptomen van een vitamine K tekort
tot gevolg hebben. Een vitamine K-tekort is zeldzaam, het komt voornamelijk voor bij:
- pasgeboren baby’s
- mensen met een ernstige opname stoornis
- patiënten die langdurig antibiotica hebben geslikt
Darmbacteriën die vitamine K aanmaken kunnen worden vernietigd door antibiotica.
Vitamine K voor je baby
Pasgeboren baby’s hebben altijd een vitamine K-tekort, omdat vitamine K niet door de moeder aan de baby doorgegeven kan worden. Ook zijn ze nog te jong om zelf vitamine K aan te maken. Daarom krijgen baby’s na de geboorte altijd 1mg vitamine K toegediend. Kinderen die borstvoeding krijgen, hebben daarnaast tot en met de 3e maand dagelijks 150mcg extra vitamine K nodig. Baby’s die flesvoeding krijgen, hebben geen aanvullend vitamine K supplement nodig omdat er vitamine in de flesvoeding aanwezig is.
De gevolgen van te veel vitamine K
Voor zover bekend zijn er geen nadelige effecten van een te hoge inname van vitamine K uit voeding of uit supplementen. In de praktijk komt een teveel aan vitamine K niet voor.