Vrouwen hebben:

  1. een andere energiebehoefte dan mannen
  2. meer ijzer nodig vanwege de menstruatie
  3. eerder extra vitamine D nodig door de overgang

Wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft werkt je lichaam voor 2. Je hebt dus ook vitamines en mineralen voor 2 nodig. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven gelden daarom een aantal aanvullende adviezen. 

Jzer extra belangrijk voor vrouwen

Tijdens je ongesteldheid verlies je als vrouw natuurlijk bloed. Je bloed bevat ijzer, dus ook dit verlies je. Hierdoor heeft je lichaam meer behoefte aan ijzer dan een mannenlichaam. Zodra je stopt met ongesteld zijn, na je menopauze, stopt ook langzaamaan je behoefte aan meer ijzer in verhouding tot mannen.     

Voorkom bontontkalking

In je jongere jaren bouwt je lichaam je botten sneller op dan dat het ze afbreekt. Dit duurt totdat je een jaar of 30 bent. Na je 35e verschuift de balans langzaam: je lichaam begint botten sneller af te breken dan dat het ze opbouwt. Je botten worden daardoor langzaam minder stevig.

Dit helpt botontkalking na de overgang te voorkomen. Vitamines, mineralen en eiwitten spelen daarbij een belangrijke rol.

Supplementen 

Dagelijks gezond en verantwoord eten is de basis. Als dat lukt is het niet nodig om een vitaminesupplement te nemen. Ben je aan de lijn, sport je veel, gebruik je medicijnen of eet je vegetarisch of veganistisch? Dan is het belangrijk dat je extra op je voeding let. Of je kunt een multivitamine als aanvulling overwegen.

Vrouwen met een donkerdere huidskleur en vrouwen die minder dan 15 minuten per dag per dag met een onbedekt hoofd en onbedekte handen buiten komen wordt geadviseerd een extra vitamine D-supplement van 10 mcg per dag in te nemen. Dit doordat je huid in dat geval onvoldoende vitamine D aanmaakt en je te weinig vitamine D uit je eten kunt halen.

Rook je? Dan heb je een hogere behoefte aan vitamine C. Dit komt doordat je lichaam de opgenomen vitamine C afbreekt. Een vitamine C-supplement is in dat geval een goed idee. Of stoppen met roken natuurlijk, dat is nog beter.