Negen vitamines geven energie voor tien!

  Tips

In de herfst kun je je ontzéttend moe en lusteloos voelen. Zo vermoeid, dat alles voelt als een verplichting. Maar hoe breng je je energieniveau op peil? Negen vitamines én mineralen geven je energie voor tien deze herfst!

Negen vitamines en mineralen

Verschillende vitamines en mineralen geven je energie. De B-vitamines (B2, B3, B5, B6 , B11, B12) en vitamine C zijn belangrijk bij onze energiestofwisseling. Ze ondersteunen het energieniveau en helpen vermoeidheid te verminderen. En ook magnesium en ijzer helpen een handje. B-vitamines vind je in dierlijke producten, zoals zuivel, eieren, vlees en vis. Ze komen in kleinere hoeveelheden voor in groente en graanproducten. Onze energietip: maak eens een lekkere smoothie met bijvoorbeeld kwark, havermout, kiwi en wat noten voor wat extra energie.

Vitamine C komt vooral voor in groente en fruit. Een lekkere fruitsalade met blauwe bessen, sinaasappel en banaan zorgt voor een echte energieboost. Vlees, brood en groenten zijn rijk aan ijzer. IJzer uit dierlijke producten wordt beter opgenomen dan ijzer uit plantaardige producten. Maar neem je ook vitamine C bij de maaltijd dan zorgt dit ook voor een goede opname van het ijzer uit plantaardige producten. Een heerlijke salade pompoen, rode biet en spinazie zit boordevol ijzer.

Magnesium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Genoeg om mee te variëren dus! Verder levert drinkwater een belangrijke bijdrage aan de inname van magnesium. Door het drinken van gewoon kraanwater krijg je naast vocht ook nog wat extra van dit energie-mineraal binnen.

Steuntje in de rug

Naast een gezonde en gevarieerde voeding kun je op sommige momenten wel een steuntje in de rug gebruiken. Een normaal gedoseerde multivitamine kan voor een goede aanvulling zorgen. Nu nog voldoende slapen en bewegen. En vergeet vooral niet te genieten van een mooie herfstwandeling in het bos. Je zult zien dat je dan de winter tegemoet gaat met energie voor tien!