De ADH is hoog genoeg om voor het grootste deel van de Nederlandse bevolking voldoende van een vitamine of mineraal te zijn. Hoeveel jij precies nodig hebt hangt soms af van je leeftijd, geslacht of zelfs huidskleur. Check daarom eenvoudig wat voor jou van toepassing is op 'Hoeveel heb ik nodig'

Vitamines en mineralen in supplementen

Als je dagelijks gezond, gevarieerd en volgens de Schijf van Vijf eet krijg je genoeg vitamines en mineralen binnen. Lukt dit je niet altijd? Dan kun je ervoor kiezen een voedingssupplement te gebruiken.

Wij adviseren je te kiezen voor een supplement met maximaal 100% tot 300% van de ADH. Je weet dan dat je genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt, maar dat je er niet te veel inneemt. Voor een aantal vitamines is een veilige maximale bovengrens vastgesteld, waar je beter niet overheen kunt gaan. Check 'Alle vitamines en mineralen' voor informatie over de veilige bovengrens per vitamine en mineraal.

Referentie Inname (RI)

Op het etiket van een vitaminesupplement staat de Referentie Inname (RI) weergeven. Dat is de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid die in Europa wettelijk is vastgelegd. Het is een gemiddelde referentie inname, die geldt voor het grootste deel van de bevolking, net als bij de ADH.

ADH op de verpakking

Op de verpakking van een supplement of voedingsmiddel staat een ADH, maar die maakt geen onderscheid tussen verschillende bevolkingsgroepen, geslacht en/of leeftijd. Het is een gemiddelde waarde en geldt in heel Europa.

Dit kan soms verwarrend zijn. Een vrouw met een zwangerschapswens heeft dagelijks een supplement met 400 microgram foliumzuur nodig. Voor haar is die 400 mcg gelijk aan 100% ADH. Voor alle andere Nederlanders is 200 mcg de ADH. Daarom staat er op de verpakking dat 400 mcg gelijk is aan 200% ADH.