Enkelvoudige, meervoudige of multivitamines

Om een goede keuze voor jou te maken is het goed om vooraf te beslissen of je een enkelvoudig supplement, een meervoudig supplement of een multivitamine wilt.

Enkelvoudige voedingssupplementen

In deze vitaminesupplementen zit 1 type vitamine, bijvoorbeeld alleen vitamine D of alleen magnesium. Vrijwel iedere vitamine en ieder mineraal is tegenwoordig als enkelvoudig voedingssupplement verkrijgbaar, waardoor je zelf exact kunt bepalen welke vitamines en mineralen je extra inneemt. Maar dan moet je wel goed weten aan welke vitamines en mineralen je lichaam extra behoefte heeft en in welke hoeveelheden, zodat je niet te veel inneemt.

Meervoudige voedingssupplementen

In meervoudige voedingssupplementen zitten meerdere vitamines en mineralen. Denk bijvoorbeeld aan een vitamine B-complex supplement, waar alle vitamines B in zitten. Of een combinatie van vitamine D en calcium: vitamine D helpt je lichaam namelijk bij het opnemen van calcium. Een meervoudig voedingssupplement kan een eenvoudige middenweg tussen enkelvoudige voedingssupplementen en multivitamines.

Multivitamines

Een multivitamine bevat een combinatie van vitamines en mineralen en is een goede algemene aanvulling als je iedere dag gezond en volgens de Schijf van Vijf eet. De hoeveelheid is afgestemd op de behoefte van gemiddeld Nederland.

Naast de enkelvoudige, meervoudige en multivitamines zijn er ook nog andere voedingssupplementen. Deze bevatten bijvoorbeeld vetzuren zoals Omega-3 en Omega-6 of kruiden zoals kurkuma, ginseng en valeriaan.

Dosering

Let op: “baat het niet, dan schaadt het niet” geldt niet voor vitamines en mineralen. Als je gezond eet en zo dagelijks voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt word je niet nóg gezonder door extra vitamines en mineralen in te nemen. Sterker nog: je kunt zelfs te veel vitamines binnenkrijgen!

Check daarom hier hoeveel vitamines er in een supplement zitten en hier hoeveel je per dag nodig hebt.

Merk of huismerk

Net als bij alles wat je in de winkel vindt zijn er ook bij voedingssupplementen A-merken en huismerken. Er zijn een aantal verschillen tussen deze twee categorieën producten die jou kunnen helpen het juiste product voor jou te kiezen:

  1. Kwaliteit van de grondstoffen en de hulpstoffen die in de voedingssupplementen zitten.
  2. Productieproces: merkproducten worden meestal gemaakt onder Good Manufacturing Practices (GMP) wat betekend dat er een verantwoorde manier van produceren wordt gebruikt. Dat is een kwaliteitsborgingssysteem.
  3. Onderzoek: producenten van merkartikelen optimaliseren hun product regelmatig, door onderzoek uit te voeren naar de supplementen en het gebruik ervan. Daardoor gebruiken ze regelmatig nieuwe en andere grondstoffen en productiemanieren.
  4. Verpakking: A-merken investeren eerder in gebruiksgemak waar een huismerk vaak simpeler verpakt wordt.

Deze verschillen hebben invloed op de productiekosten van een product, waardoor merkartikelen vaak duurder zijn dan huismerken.

Natuurlijk versus synthetisch

Natuurlijke vitamines komen uit de natuur en kunnen van plantaardige of dierlijke oorsprong zijn. Synthetische vitamines zijn stoffen die in een laboratorium zijn gemaakt. Dit heeft niet noodzakelijkerwijs invloed op de werking van een vitamine, zolang de opbouw en (3D) structuur van de natuurlijke en synthetische vitamines hetzelfde zijn. Je lichaam ziet het verschil niet en het maakt daarom niet voor de werking van een vitamine.

Waar het verschil wél merkbaar is, is de opname van vitamines. Voor sommige vitamines geldt dat je lichaam synthetische vitamines beter opneemt dan natuurlijke vitamines. Dit geldt voor vitamine D, B5, B6, B11/foliumzuur en B12. Voor vitamine E is het precies andersom, natuurlijke vitamine E wordt beter door je lichaam opgenomen dan synthetische vitamine E.

To top