Fluoride

Fluoride is nodig voor de opbouw van je tanden en botten. Het wordt opgenomen in je tandglazuur en 'ingebouwd' in je botten. Hierdoor verstevigt fluoride de botstructuur en beschermt het je tanden tegen tandbederf.

Waar zit het in

Fluoride is een verbinding van het atoom fluor met een andere stof, zoals natrium of calcium. In vrijwel alle voedingsmiddelen vind je een heel kleine hoeveelheid fluoride. Vooral in thee en zeevis.

Check ‘Waar zit het in’  voor meer informatie over waar fluoride in zit en wat deze calciumbronnen bijdragen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Hoeveel heb ik nodig

In je dagelijkse voeding zit te weinig fluoride voor een goede bescherming tegen tandbederf. Daarom is het belangrijk om een tandpasta met fluoride te gebruiken of fluoridetabletten te nemen. Dit is hoeveel je nodig hebt:

  • 0 tot 2 jaar: vanaf de doorbraak van de 1e tand: 1 keer per dag tandenpoetsen met fluoridepeutertandpasta met 0,05 tot 0,075% fluoride.
  • 2 tot 5 jaar: 2 keer per dag tandenpoetsen met fluoridepeutertandpasta met 0,05 tot 0,075% fluoride.
  • Vanaf 5 jaar: 2 keer per dag tandenpoetsen met fluoridetandpasta met 0,1 tot 0,15% fluoride.

In tegenstelling tot sommige andere landen wordt er in Nederland geen fluoride aan kraanwater toegevoegd. Dit wordt wel gedaan in grote delen van de Verenigde Staten, Canada en Australië.

Wat is veilig

Voor fluoride zijn door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) de volgende veilige bovengrenzen vastgesteld:

  • 1,5 mg per dag voor kinderen van 1 tot 3 jaar
  • 2,5 mg per dag voor kinderen van 4 tot 8 jaar
  • 5 mg per dag voor kinderen van 9 tot 14 jaar
  • 7 mg per dag voor volwassenen.

Gebruik voor kinderen van 6 jaar of jonger niet meer tandpasta dan de grootte van een erwt en zorg ervoor dat ze zo weinig mogelijk tandpasta inslikken. Raadpleeg je (tand)arts als je kind fluoride in een andere vorm gebruikt.

De gevolgen van een fluoride tekort 

Een tekort aan fluoride verhoogt de kans op tandbederf.

De gevolgen van te veel fluoride

Het gebruik van te veel fluoridetabletten kan leiden tot bruine vlekken en strepen op de tanden. Dit worden ook wel zebratanden genoemd. Ook kunnen je nieren, botten, zenuwen en spieren worden aangetast bij overmatig gebruik van fluoride. Een teveel aan fluoride kan de botsterkte te veel laten toenemen, waardoor de botten niet flexibel meer zijn en botbreuken kunnen ontstaan.