Vitamines en dementie

  Nieuws

Naarmate we ouder worden gaat ons geheugen, oftewel de cognitieve activiteit, achteruit. Dat is een natuurlijk verschijnsel. Vitamines kunnen een rol spelen als het gaat om het vertragen van dit proces. Er zijn de laatste tijd veel publicaties verschenen over de rol van vitamines bij dementie. We zetten de meest recente onderzoekresultaten op een rij.

Het meest hoopvol zijn wetenschappers over het effect van vitamine B6, foliumzuur (vitamine B11) en vitamine B12. Er wordt steeds meer bekend over het positieve effect van deze vitamines op ons brein. Uit onderzoek van een aantal jaren terug kwam reeds naar voren dat een tekort aan vitamine B6, foliumzuur en B12 voor problemen met het geheugen kan zorgen. Met dit gegeven deden wetenschappers van de University of Oxford onderzoek naar het effect van suppletie met verschillende B-vitamines op het functioneren van de hersenen. De onderzoekers verdeelden 266 proefpersonen van 70 jaar of ouder over twee onderzoeksgroepen. De eerste groep slikte twee jaar lang dagelijks 800 mcg foliumzuur, 20 mg vitamine B6 en 500 mcg vitamine B12 en de tweede groep een placebo. Suppletie met deze B-vitamines stabiliseerde de hersenfunctie. Bij personen uit de suppletiegroep zagen de onderzoekers een positieve invloed op de globale cognitie, het episodisch geheugen (geheugen voor gebeurtenissen in het verleden) en het semantisch geheugen (geheugen voor begrippen en feiten) van de ouderen.

Een tweede onderzoek dat recenter is gedaan laat wederom zien hoe belangrijk B-vitamines zijn voor de cognitie van ouderen. Aan deze studie, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, deden 900 volwassenen tussen de 60-74 jaar mee. De deelnemers kregen 400 mcg foliumzuur en 100 mcg vitamine B12 of een placebo gedurende een periode van twee jaar. Verschillende testen met betrekking tot het cognitief functioneren werden na één en na twee jaar afgenomen. Na twee jaar bleek zowel het kortetermijngeheugen als het langetermijngeheugen aanzienlijk te zijn verbeterd ten opzichte van de placebogroep.

Het meest recente onderzoek is de promotie van Raoul Kloppenburg aan de Universiteit van Amsterdam. Hij geeft ook aan dat extra vitamine B6, foliumzuur en B12 mogelijk dementie en kleine beroertes kan voorkomen. Deze vitamines hebben namelijk invloed op het homocysteïne-gehalte in het bloed. Dit speelt volgens Kloppenburg een rol bij de ontwikkeling van ‘celebral small vessel disease’, een ziekte van de kleine bloedvaatjes in de hersenen. Die ziekte gaat onder meer gepaard met cognitieve klachten, loopstoornissen en kan beroertes en dementie tot gevolg hebben. Homocysteïne zou eenvoudig kunnen worden verlaagd met vitamine B6, foliumzuur en B12.

De Amerikaanse wetenschapper Elisabeth Devore, verbonden aan de Harvard Medical School en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam geeft aan dat vitamine C en E een positieve invloed hebben op het brein. Ook onderzoek gepubliceerd in de Journal of American Medical Association laat zien dat een hoge dagelijkse dosering mensen met dementie kan helpen. Het is niet aan te raden om zonder overleg met een arts hoge doses vitamine E te slikken. Vitamine C kan als antioxidant en als belangrijke factor voor het functioneren van het centrale zenuwstelsel, mogelijk bescherming bieden tegen geheugenverlies.

De onderzoeksresultaten zijn veelbelovend. Vitamines kunnen effect hebben op de achteruitgang van het geheugen. Meer onderzoek is nodig om precies aan te geven of het nodig is om extra vitamines te nemen en hoeveel.

Bronnen:

  • de Jager CA et al. Cognitive and clinical outcomes of homocysteine-lowering B-vitamin treatment in mild cognitive impairment: a randomized controlled trial. Int J Geriatr Psychiatry 2011 Jul 21; DOI: 10.1002/gps.2758
  • Walker JG et al. Oral folic acid and vitamin B12-supplementation to prevent cognitive decline in community-dwelling older adults with depressive symptoms-the Beyond ageing project:a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2012 jan;95(1):194-203