Lage vitaminewaardes door diabetes?

  Nieuws

Een groep Japanse wetenschappers onderzoek gedaan naar de hoeveelheid wateroplosbare vitamines in het bloed van mensen met Diabetes Mellitus type 2. Uit de resultaten van dit onderzoek kwam naar voren dat mensen met DM II lagere hoeveelheden vitamine B2, B3, B6, foliumzuur en vitamine C in hun bloed hadden.  

Patiënten met diabetes overlijden meestal aan bijkomende gevolgen van de ziekte, bijvoorbeeld hart- en vaatziekten (HV-ziekten). Ondanks de uitgebreide behandelmogelijkheden voor een hoge suikerspiegel, is het risico op HV-ziekten nog onvoldoende gedaald. Uit eerdere studies is gebleken dat bepaalde vitamines in het bloed van patiënten laag is en dat vitamine B1- en E-supplementen een gunstig effect hadden op het voorkomen van HV-ziekten. Daarom is er nu ook onderzoek gedaan naar de wateroplosbare vitamines bij deze groep.  

Resultaten

Uit de resultaten van de studie, die werd uitgevoerd met 22 patiënten en 20 controle proefpersonen bleek dat:

  • bijna de helft van de patiënten minder vitamine B1, B2, B6 en C innam dan aanbevolen wordt.  
  • sommige patiënten een lagere inname van foliumzuur en vitamine B12 hadden.
  • patiënten met DM minder vitamine B12 uitscheidden via urine, maar meer vitamine C en niacine (B3).
  • de bloedwaarden van vitamine B2, B6, C en foliumzuur lager waren in de patiëntengroep dan in de controlegroep.  

Conclusie

Hoewel de onderzoeksgroep klein is, denken de onderzoekers dat op basis van de statistieken en eerder uitgevoerde studies, de resultaten betrouwbaar zijn. De conclusies uit het onderzoek zijn dat de lagere concentraties van wateroplosbare vitamines in het bloed bij mensen met diabetes, mogelijk verklaard kunnen worden door een slechtere reabsorptie (‘heropname) van deze vitamines. Of de diabetes ook echt de oorzaak is van de lagere vitamine concentraties in het bloed, is op basis van deze studie niet met zekerheid te zeggen. Toch adviseren ze om extra aandacht te geven aan de voeding van deze patiëntengroep en het gebruik van supplementen te overwegen.  

Bron:  

  • Iwakawa, H. et al. Concentrations of water-soluble vitamins in blood and urinary excretion in patients with diabetes mellitus. Nutr. Metab. Insights 2016; 9: 85-92