Multivitamines tijdens de zwangerschap

  Tips

Tijdens de zwangerschap is gezonde voeding extra belangrijk. Toch levert de dagelijkse voeding niet alle zwangerschapsvitamines in voldoende mate én gaat gezond eten soms een stuk moeizamer.

Extra vitamines

Er zijn twee zwangerschapsviitamines die je tijdens de zwangerschap niet voldoende binnenkrijgt via de voeding: foliumzuur (vitamine B11) en vitamine D. Van deze vitamines heb je dus extra nodig. 

Foliumzuur

Al voor de zwangerschap is het nodig om te beginnen met het nemen van extra foliumzuur (vitamine B11): dagelijks 400 microgram. Onderzoek heeft uitgewezen dat een tekort aan foliumzuur in de eerste weken van de zwangerschap (op het moment dat de zwangerschap vaak nog niet is vastgesteld) het risico op een 'open ruggetje' (spina bifida) bij de baby verhoogt. Dit is een aangeboren afwijking waarbij de wervelkolom of de schedel niet volledig is gesloten.

Vitamine D

Het officiële advies van de Gezondheidsraad voor zwangere vrouwen is om daarnaast dagelijks 10 microgram extra vitamine D te nemen. Vitamine D is nodig om calcium goed op te nemen uit de voeding. Calcium zorgt voor de opbouw en instandhouding van een stevig skelet.

Multivitamine

Eet je gezond tijdens de zwangerschap, dan krijg je de overige vitamines in voldoende mate binnen. Maar, uit onderzoek (Voedsel Consumptie Peiling van het RIVM) blijkt dat dit niet iedere dag lukt. Ook voelen veel vrouwen zich tijden de zwangerschap niet lekker. Misselijkheid kan ervoor zorgen dat gezond eten een stuk moeilijker gaat.

In die gevallen kan een multivitamine voor zwangere vrouwen een goede aanvulling zijn. Daar zitten naast foliumzuur en vitamine D alle andere essentiële vitamines en mineralen in een veilige hoeveelheid in. Kies voor een supplement van 100-300 % ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid).

Lees meer over vitamines tijdens de zwangerschap.