Molybdeen

Molybdeen maakt deel uit van verschillende enzymen die onder andere betrokken zijn bij de opbouw en afbraak van eiwitten in ons lichaam.

Waar zit het in

Molybdeen komt vooral voor in:

  • peulvruchten
  • granen
  • noten
  • orgaanvlees
  • melk
  • eieren

Het gehalte aan molybdeen in plantaardige voedingsmiddelen is hangt af van de hoeveelheid molybdeen in de bodem waarop de planten groeien.

Check ‘Waar zit het in’  voor meer informatie over waar molybdeen in zit en wat deze calciumbronnen bijdragen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Hoeveel heb ik nodig

Volwassen mannen en vrouwen hebben 65 mcg molybdeen per dag nodig.

Een overzicht van de molybdeenbehoefte in de verschillende levensfasen is te vinden bij ‘hoeveel heb ik nodig’.

Factoren die de opname van molybdeen beïnvloeden

Er is weinig bekend over de beschikbaarheid van molybdeen uit verschillende voedingsmiddelen. Het zou zo kunnen zijn dat molybdeen uit sojaproducten minder goed wordt opgenomen door het lichaam.

Wat is veilig

Op dit moment zijn er nog geen negatieve effecten bekend van een teveel aan molybdeen bij mensen. Daarom is er een maximaal veilige dosis vast gesteld op basis van onderzoek bij ratten. De maximale veilige dosis voor molybdeen is 600 mcg per dag.

De gevolgen van te veel molybdeen

Er zijn geen negatieve effecten van een teveel aan molybdeen bij mensen bekend.

De gevolgen van een molybdeen tekort

Ook zijn er nog geen negatieve effecten van een molybdeen-tekort bij mensen bekend.