Extra vitamine D

Zonlicht is de allerbelangrijkste bron van vitamine D! Uit onderzoek blijkt dat je huid steeds minder vitamine D aanmaakt naarmate je ouder wordt. Het advies is:

  • Vrouwen 50+: 10 mcg extra vitamine D per dag
  • Mannen 50+: geen aanvulling

Alleen vrouwen van 50 jaar en ouder die hun menopauze hebben gehad hebben extra vitamine D nodig.  De verandering in je hormoonhuishouding na de menopauze zorgt ervoor dat je botmassa verliest. Hierdoor het stijgt het risico op botontkalking.

Voor mannen verandert het advies voor extra vitamine D vanaf hun 70e jaar. Voor vrouwen verandert het advies dan overigens ook weer. Check het advies vanaf 70+ jaar hier.

Vitamine B12

Om vitamine B12 op te nemen heeft je lichaam onder andere maagzuur en het enzym intrinsieke factor nodig. Als je ouder wordt kan het zijn dat je minder maagzuur produceert en minder intrinsieke factor aanmaakt. Hierdoor neemt je lichaam vitamine B12 minder goed op en dit kan zorgen voor een vitamine B12-tekort.

Medicijngebruik kan ook invloed hebben op de opname van vitamine B12. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen met diabetes type 2 die het medicijn metformine gebruiken.

Multivitamine voor 50-plus

Dagelijks gezond en gevarieerd eten zorgt ervoor dat je genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt. Maar dit kan soms een uitdaging zijn. Uit onderzoek uit 2018 van het RIVM blijkt dat mannen tussen de 51 en 79 gemiddeld slechts 172 gr groenten per dag eten. Vrouwen eten zelfs nog iets minder, slechts 144 gr. Terwijl de Schijf van Vijf adviseert minimaal 250 gr groenten. Als je lange tijd minder gezond en gevarieerd eet is het mogelijk dat je lichaam te weinig vitamines en mineralen krijgt en tekorten ontwikkelt.

Vitamines en mineralen 

In het overzicht aan de rechterkant van de pagina zie je hoeveel vitamines en mineralen volwassenen tussen de 51 t/m 70 jaar per dag nodig hebben.