Minder energie, evenveel vitamines

Als je ouder wordt verandert je stofwisseling: deze wordt langzamer. Hierdoor heb je minder energie dan je vroeger had. Toch heeft je lichaam nog net hard vitamines en mineralen nodig. Daarom is het belangrijk om, ook als je 70+ bent, voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan vitamines en mineralen. Zoals zuivel, graanproducten, groenten en fruit.  

Supplementen 

Vitamine D

Als je ouder wordt heeft je lichaam meer behoefte aan vitamine D. Dit komt doordat je botten dusdanig sneller afbreken dan opbouwen dat je zwakker worden en sneller breken dan voorheen. De Gezondheidsraad adviseert daarom iedereen vanaf 70 jaar dagelijks een supplement van 20 mcg vitamine D te nemen. Vitamine D zorgt ervoor dat je lichaam meer calcium uit je voeding kan opnemen.

Vitamine B12

Ongeveer een kwart van de Nederlandse ouderen heeft een vitamine B12-tekort. Dit komt niet doordat ze niet genoeg vitamine B12 binnenkrijgen, maar doordat hun lichaam vitamine B12 minder goed opneemt. Vitamine B12 wordt in je darmen opgenomen. Voordat dit kan gebeuren moet het voorbewerkt worden door je maagslijmvliezen. Veel ouderen hebben last van maagslijmvliesontstekingen, waardoor de maag vitamine B12 niet kan voorbewerken en het minder goed kan worden opgenomen in de darmen. Daarentegen kan een klein deel van de vitamine B12 die je via een voedingssupplementen inneemt wél door je lichaam opgenomen onder dat het in de maag voorbewerkt wordt. Het is dus belangrijk om op je vitamine B12-inname te letten als je een dagje ouder wordt.

Vitamines en mineralen 

In het overzicht aan de rechterkant van deze pagina zie je hoeveel vitamines en mineralen je als 70-plusser per dag nodig hebt.