6x energie in de laatste week van het jaar

  Tips

De kerstdagen zitten er weer op! Dagen dat we vaak veel binnen zitten en (te) veel eten. Wil je je je energie nog even een boost geven in de laatste week van het jaar? We geven je zes tips:

Tip 1: Eet gezond

De laatste dagen minder gezond gegeten? Dat is niet zo erg, maar probeer nu de draad van gezond eten weer op te pakken. Een gezonde maaltijd bevat natuurlijk veel vitamines en mineralen en die zorgen op hun beurt weer voor een flinke portie energie.

Tip 2: Zorg voor voldoende energievitamines

B-vitamines zijn de belangrijkste energievitamines. Vroeger dacht men dat er maar één vitamine B was. Later bleek vitamine B uit meerdere afzonderlijke vitamines te bestaan, vandaar de hele serie verschillende nummers. B-vitamines zorgen vooral voor de verbranding van koolhydraten in onze voeding. Daar krijg je energie van. B-vitamines komen voor in veel verschillende voedingsmiddelen, zoals zuivel, vlees, vis, graanproducten en aardappelen. 

IJzer zit in hemoglobine, de rode kleurstof in ons bloed. Hemoglobine zorgt voor het transport van zuurstof door het lichaam. Bij een tekort aan ijzer ben je sneller vermoeid. Vitamine C zorgt ervoor dat ijzer uit de voeding beter wordt opgenomen.  Koper maakt, net als ijzer, onderdeel uit van hemoglobine. Dus ook koper zorgt ervoor dat we ons fit voelen.

Tip 3: Ontspan

Naast gezond eten en bewegen hebben slaap en stress invloed op je energieniveau. Slaap je onvoldoende, dan merk je dat direct de volgende dag. Probeer een slaapritme te vinden dat bij je past: waar de één aan zes uur slaap voldoende heeft, is de ander na acht uur nog lang niet uitgeslapen. Probeer onnodige stress te vermijden, want dat kost je alleen maar erg veel energie.

Tip 4: Beweeg

Gezond eten alleen, is niet genoeg om je fit te voelen. Daarom nemen veel mensen zich voor om na de feestdagen weer te gaan sporten. Sporten geeft energie, ook al denk je dat je moe bent. Wacht dus niet tot in het nieuwe jaar om te gaan sporten, maar pak de draad nu alweer op!

Tip 5: Ga lekker naar buiten

Na zo’n paar dagen binnen zitten is er niets fijner dan naar buiten gaan. Naar het bos of het strand of gewoon naar het park om de hoek. Je zult merken dat een flinke wandeling je goed doet. De frisse lucht en de inspanning zorgen voor meer zuurstof in je lichaam. Hierdoor voel je je frisser en energieker.

Tip 6: Neem een multivitamine als het nodig is

Er zijn dus verschillende vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor je energievoorziening. In het schema zie je waar ze in voorkomen. Lukt het niet om ze via de voeding binnen te krijgen? Neem dan een multivitamine naast je dagelijkse voeding, beweeg, rust voldoende en vermijd stress. Zo voel je je snel weer fit na de feestdagen!