9 beautyvitamines voor huid en haar!

  Weetjes

Glanzend, gezond haar en een mooie huid? Vanzelf gaat dat niet. Gevarieerde voeding vormt de basis: gezond van binnen, mooi van buiten. Vitamines en mineralen doen de rest en zorgen voor groei, kracht en glans. Deze 9 vitamines en mineralen laten vitamines je stralen!

Huid en haar

De huid is ons grootste orgaan. Het zorgt voor bescherming. Om je huid in een goede conditie te houden, heb je vitamines en mineralen nodig. Dat geldt ook voor gezond haar: een tekort of teveel kan leiden tot haaruitval. Gemiddeld zitten er op ons hoofd ongeveer 100.000 haren. Daarvan verliezen we er elke dag wel vijftig tot honderd! Het zijn haren die hun levensduur (circa twee jaar) erop hebben zitten en die plaats moeten maken voor nieuw haar. Een beetje haaruitval is dan ook heel gewoon en geen reden voor paniek. Haaruitval kan ook tijdelijk zijn, bijvoorbeeld door seizoensinvloeden of na een bevalling.

1. Vitamine A: zorgt dat de conditie van je huid goed blijft
2. Vitamine B2: zorgt voor een gezonde huid
3. Vitamine B3: zorgt ook voor een gezonde huid
4. Vitamine B8: voor een gezonde huid en haar
5. Vitamine C: zorgt voor een stevige huid
6. Zink: belangrijk voor je huid, haar én nagels
7. Jodium: draagt bij aan een gezonde huid
8. Seleen: voor een gezonde conditie van je haar én nagels
9. Koper: zorgt voor voldoende pigment in huid en haar

Smeren met vitamines?

Er zijn tal van crèmes en zalfjes op de markt die een mooiere huid beloven. Vaak bevatten ze toegevoegde vitamines. Als we de reclame mogen geloven, zorgen die vitamines in de crème ervoor dat de huid gezonder wordt. Gesuggereerd wordt dat deze vitamines via de huid worden opgenomen en zo plaatselijk inwerken. Precies daar waar je ze nodig hebt. Maar zo eenvoudig is het niet. De huid vormt een zeer goede barrière tegen stoffen van buitenaf. En dat betekent dat alleen vitamines uit zeer hoog gedoseerde crèmes het lichaam kunnen binnendringen. In gewone cosmetica zitten te weinig werkzame stoffen. Helaas! Wat helpt dan wel? Gezond eten. Want vitamines die via de voeding in het lichaam worden opgenomen, vinden ook de weg naar de huid. En daar kunnen ze hun goede werk doen.

Multivitamine

Gezond eten is dus de beste manier om deze beautyvitamines binnen te krijgen. Mocht dit niet lukken, neem dan dagelijks een normaal gedoseerde multivitamine, dan weet je in ieder geval dat het wel goed zit met je beautyvitaminevoorraad.