9 ware oppeppers

  Tips

Iedereen heeft wel eens zo’n periode… je bent niet vooruit te branden. Tijd om je lichaam een oppepper te geven. Maar hoe doe je dat? Naast voldoende slaap, minder stress en genoeg zonlicht draagt ook je voeding een steentje bij. Want B-vitamines, vitamine C, ijzer en magnesium spelen een rol bij je energiestofwisseling en zorgen er mede voor dat je je fit voelt. Tijd dus om de 9 vitamine- en mineraaloppeppers voor je op een rij te zetten!

 1. Beker melk
  Een beker halfvolle melk bevat 25% van de hoeveelheid vitamine B2 die je dagelijks nodig hebt. Deze vitamine speelt een rol bij de stofwisseling van eiwitten, vetten en koolhydraten en zorgt zo dus voor energie.
   
 2. Handje ongezouten pinda’s
  Dagelijks een handje ongezouten pinda’s is goed voor je hart en bloedvaten en levert bovendien ongeveer een derde van de hoeveelheid vitamine B3 die je dagelijks nodig hebt.
   
 3. Een ei
  Een ei is niet alleen lekker, maar bevat ook nog eens behoorlijk wat vitamine B5. Wist je trouwens dat je gerust 2 à 3 eieren per week mag eten?
   
 4. Bananen
  Bananen staan in de top-3 staan van meest gegeten fruit in Nederland. En dat is mooi, want het zijn echte vitamine B6-bommen. En vitamine B6 kan voor wat extra energie bij vermoeidheid zorgen.
   
 5. Groene groenten
  Groenten zijn altijd een goed idee, maar groene groenten zijn echte oppeppers. Ze bevatten namelijk veel foliumzuur (B11), dat net als vitamine B2 en ijzer nodig is voor de vorming van rode bloedcellen.
   
 6. Kabeljauw
  Vis is niet alleen goed voor je hart en bloedvaten, maar het bevat ook veel vitamine B12. Net als vlees en andere dierlijke producten. En laat dat nou net één van de vitamines zijn die helpen bij vermoeidheid. Het is daarom een goed idee om minstens één keer per week vis op het menu te zetten.
   
 7. Sinaasappel
  Met één sinaasappel per dag heb je al bijna alle vitamine C te pakken die je per dag nodig hebt. Een keer geen zin in sinaasappel? Kiwi of zwarte bessen zijn prima alternatieven als het om vitamine C gaat.
   
 8. Volkorenbrood
  Brood is één van de belangrijkste leveranciers van ijzer in onze voeding. Een tekort aan ijzer kan zorgen voor bloedarmoede waardoor je je slap en lusteloos voelt.
   
 9. Pure chocolade
  Wie wordt er nou niet blij van een stukje chocolade? En de pure variant bevat bovendien ook nog eens magnesium, dat ook helpt bij vermoeidheid en futloosheid. Misschien bevat chocolade niet het meeste magnesium van alle voedingsmiddelen, maar het is wel de lékkerste bron