Gezond haar met deze tips!

door Suzan Tuinier, voedingsdeskundige en vitamine-expert |   Tips

Als je droomt van glanzend en gezond haar, dan is niet alleen wat je erop smeert belangrijk, maar vooral wat je eet! Ja, je leest het goed: onze voeding heeft zeker invloed op hoe ons haar eruit ziet en voelt. Hier zijn wat tips die je kunnen helpen je haar gezond te houden door slim te kiezen wat je eet.

1. Zorg voor een evenwichtige voeding: Gezond haar begint van binnen! Zorg ervoor dat wat je eet rijk is aan vitamines en mineralen. Eet veel verschillende soorten groenten en fruit, maar ook volkorenproducten, noten, en (plantaardige) zuivel. Deze voedingsmiddelen zitten vol met voedingsstoffen die je haar nodig heeft, zoals biotine (vitamine B8), pantotheenzuur (vitamine B5), en ijzer. Deze stoffen zijn super belangrijk voor de groei en sterkte van je haar. Check hier welke vitamines en mineralen goed zijn voor je huid en haar. 

2. Let op je vitamines! Je haalt de beste beautyvitamines en mineralen uit je voeding. Dat is de meest natuurlijke en effectieve manier om je haar de nodige voedingsstoffen te geven. Denk je dat je niet genoeg vitamines binnenkrijgt? Een supplement kan een goede aanvulling zijn, maar alleen voor de zekerheid. Het is niet de bedoeling om het eten van gezonde voedingsmiddelen te vervangen. En onthoud: meer is niet altijd beter. Te veel van bepaalde vitamines kan juist weer andere problemen veroorzaken. 

3. Check je haaruitval: Het is normaal dat je elke dag wat haren verliest, maar als je merkt dat je echt veel haar verliest, kan dat een teken zijn dat er iets niet goed gaat. Dit kan komen door stress, het seizoen, of na een bevalling. Maar soms kan het ook door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen komen. Als je je zorgen maakt, ga dan eens naar de dokter.

4. Wees voorzichtig met haarproducten: Veel haarproducten, zoals shampoos en crèmes, bevatten vitamines zoals vitamine A, bètacaroteen, B5, B8 en E, die beweren de gezondheid van je haar en huid te bevorderen. Fabrikanten zeggen vaak dat deze vitamines rechtstreeks door je haar en huid worden opgenomen en daar hun werk doen. Maar pas op, want de huid is eigenlijk heel goed in het buiten houden van externe stoffen. Dat betekent dat de meeste van deze vitamines de binnenkant van je lichaam niet bereiken, tenzij ze in zeer hoge doseringen worden aangeboden, zoals in medicinale crèmes die je alleen op doktersvoorschrift kunt krijgen. In de standaard cosmetica zitten meestal te weinig actieve stoffen om echt een verschil te maken. Dus hoewel deze producten prettig kunnen aanvoelen en lekker ruiken, voor echte voedingsvoordelen is het beter om vitamines via je voeding binnen te krijgen.

5. Ken de feiten en fabels: Er zijn veel mythes over hoe je je haar gezond kunt houden. Een goed begin is jezelf informeren. Kijk wat wetenschappelijke studies zeggen, niet alleen wat influencers beweren.

Door deze tips te volgen, zorg je ervoor dat je haar van binnen uit gevoed wordt en dat je geen geld verspilt aan dure producten die weinig doen. Onthoud altijd dat een gezonde leefstijl het beste recept is voor mooi haar. Eet goed, slaap voldoende en probeer stress te verminderen. Zo ziet je haar er niet alleen beter uit, maar voel je je zelf ook beter!

Bronnen: