Vitamine D versterkt vruchtbaarheid man

  Nieuws

Mannen, opgelet: vitamine D is goed voor de spermakwaliteit en de zaadcellen worden er ook sneller en beweeglijker van. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen. Heb je een kinderwens?

Vitamine D

Wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen hebben het sperma van 300 willekeurig gekozen mannen onderzocht. Gelijktijdig werden de vitamine D-spiegels in het bloed van deze mannen gemeten. Het resultaat was opvallend. Bijna de helft van de volwassen mannen had weinig vitamine D in het lichaam. Bij deze mannen met een tekort aan vitamine D was de beweeglijkheid en snelheid van de zaadcellen minder dan bij mannen met voldoende vitamine D in het lichaam. Ook was het aantal gezonde zaadcellen in mannen met een tekort aan vitamine D veel lager dan in deelnemers met een normale waarde.

De zon in

De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Uit UV-B straling wordt via de huid vitamine D aangemaakt in het lichaam. Voldoende buiten komen, minimaal een kwartier per dag, is nodig om vitamine D aan te maken. Zorg er wel voor dat je handen en hoofd onbedekt zijn.

Voeding

Vitamine D komt ook voor in de voeding, maar alleen van dierlijke herkomst. Over het algemeen gaat het maar om vrij weinig vitamine D. Een uitzondering zijn vette vissoorten (bijvoorbeeld paling, zalm en makreel). In Nederland wordt vitamine D aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten toegevoegd.

Vitamine D test

Wil je weten of jij voldoende vitamine D binnen krijgt? Doe hier de vitamine D test.

Bron:

  • Martin Blomberg Jensen et al. (2011). Vitamin D is positively associated with sperm motility and increases intracellular calcium in human spermatozoa. Human Reproduction 26 (6):1307-17.