Zo gezond als een aardbei!

  Nieuws

De antioxidanten in aardbeien vangen ongezonde stoffen in het lichaam weg. Studies laten zien dat aardbeien een ontstekingsremmend effect kunnen hebben en een bijdrage leveren aan het voorkomen van welvaartsziekten als hart- en vaatziekten. Wat maakt de aardbei nu zo gezond?

Aardbeien en antioxidanten

Aardbeien zitten vol antioxidanten, zoals vitamine C en anthocyaan. Die laatste stof geeft de aardbei ook zijn mooie rode kleur. Antioxidanten zijn belangrijk voor het lichaam, omdat ze schadelijke stoffen, de zogenaamde vrije radicalen kunnen voorkomen of vernietigen. Vrije radicalen ontstaan bij allerlei processen in het lichaam en kunnen celmutaties veroorzaken. In ernstige gevallen kan daarbij ook kanker ontstaan. Bepaalde factoren, zoals milieuvervuiling, ultraviolet licht en sigarettenrook, verhogen de aanmaak van vrije radicalen. Rokers hebben daarom ook meer vitamine C nodig.

Niet alleen aardbeien

Veel zomerfruit als frambozen, bessen en aardbeien en daarnaast kiwi en sinaasappel(sap) zijn allemaal rijk aan vitamine C. Daarnaast zijn het niet alleen de antioxidanten, waaronder vitamine C, die fruit gezond maken. Fruit bevat relatief veel vocht, vezels, andere vitamines en het mineraal kalium. Kalium kan bloeddrukverlagend werken, vezels helpen het slechte cholesterol naar beneden te halen en vocht en vitamines zijn onmisbaar voor vele processen in het lichaam.